Στραβό διάφραγμα μύτης: Το Χειρουργείο Ευθειασμού της Σκολίωσης & η λειτουργική ρινοπλαστική

Το στραβό διάφραγμα είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος.

Ρινικό διάφραγμα και σκολίωση

Η φυσιολογική αναπνοή γίνεται από την μύτη η οποία φιλτράρει, ενυδατώνει και ρυθμίζει την θερμοκρασία του αέρα που εισπνέουμε.

Προκειμένου να πραγματοποιείται σωστά η αναπνευστική λειτουργία πρέπει σε όλη την διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας να υπάρχει αρκετός χώρος και όχι μεγάλα στενώματα και εμπόδια.

ultrasonic septorhinoplasty dr mireas athens greece xeiroyrgeio diafragma (2)
Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος: Αριστερά : το στραβό ρινικό διάφραγμα κλείνει το ρουθούνι και εμποδίζει τη σωστή αναπνοή. Δεξιά: Φωτογραφία ασθενούς μετά το χειρουργείο λειτουργικής ρινοπλαστικής.
 • Από τα πιο συχνά προβλήματα που δυσχεραίνουν την αναπνοή και προκαλούν και διάφορα άλλα προβλήματα όπως ροχαλητό, υπνική άπνοια, ιγμορίτιδες κα. είναι το στραβό διάφραγμα μύτης, δηλαδή  η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η υπερτροφία των ρινικών κογχών (οστάρια που βρίσκονται μέσα στην μύτη και προς τα κάτω και έξω της ρινικής θαλάμης).
 • Αυτά τα ανατομικά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση του ατόμου ή να είναι αποτέλεσμα ενός τραύματος, μιας νόσου ή μιας προηγούμενης ρινοπλαστικής. Μπορούν να υφίστανται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και εξηγούν τα περισσότερα ρινικά αποφρακτικά προβλήματα.

Τι είναι το διάφραγμα; Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Το διάφραγμα είναι μια οστεοχόνδρινη κατασκευή που χωρίζει  την αριστερή από τη δεξιά ρινική θαλάμη.

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, που νοείται οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ευθεία μέση γραμμή, είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση.

Οφείλεται αρκετές φορές σε τραυματισμούς τις οποίες μπορεί να μην θυμάται ο ασθενής επειδή έγιναν σε πολύ μικρή ηλικία και δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, είτε σε μεγαλύτερη ηλικία οπότε υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την ηλικία και τον μηχανισμό της κάκωσης.

Μπορεί επίσης να οφείλεται απλά στο γεγονός ότι το διάφραγμα είναι λίγο ψηλότερο και επειδή δεν χωράει μέσα στην μύτη σωστά λυγίζει προς την μια μεριά, καθώς επίσης και κάποιες φορές σε γενετικές αιτίες, όπως σχιστίες κ.α.

Στους περισσότερους η σκολίωση είναι μικρή και δεν έχει επιπτώσεις στην αναπνοή. Όταν υπάρχει, όμως, μεγάλη απόκλιση, μπορεί να προκληθεί παρεμπόδιση στη διέλευση του αέρα, γεγονός που καθιστά δυσχερέστερη την αναπνοή.

Εκτός από αυτό μπορεί να αποτελέσει την βασική αιτία σε δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, υπνική άπνοια, ροχαλητό, χρόνια ρινίτιδα, ξηρότητα, ρινορραγίες, χρόνια ιγμορίτιδα, πονοκεφάλους, μειωμένη όσφρηση κ.ά.

Στους ασθενείς παρατηρείται επίσης κακή οξυγόνωση, η οποία προκαλεί ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

ultrasonic septorhinoplasty dr mireas athens greece xeiroyrgeio diafragma (3)
Αριστερά φωτογραφία ασθενούς πριν την επέμβαση. Δεξιά Φωτογραφία 6 ημέρες μετά το χειρουργείο ευθειασμού.

Προβλήματα μύτης που σχετίζονται με στραβό ρινικό διάφραγμα

Αρκετά προβλήματα μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι μάλλον το διάφραγμά σας είναι στραβό, εμποδίζει την σωστή αναπνευστική λειτουργία, με αποτέλεσμα οι ενοχλήσεις αυτές να γίνονται ολοένα και συχνότερες.

Οι συχνότεροι συνδυασμοί προβλημάτων που σχετίζονται με στραβό ρινικό διάφραγμα είναι 

 • Στραβό διάφραγμα και δυσχέρεια ρινικής αναπνοής
 • Στραβό διάφραγμα και ροχαλητό
 • Στραβό διάφραγμα και υπνική άπνοια
 • Στραβό διάφραγμα  και ρινορραγίες
 • Στραβό διάφραγμα  και ρινίτιδες - ιγμορίτιδες
 • Στραβό διάφραγμα  και βαρύ κεφάλι/πονοκέφαλος
 • Στραβό διάφραγμα και μειωμένη όσφρηση

Στην πρώτη εξέταση ο Ειδικός Χειρουργός Ωρλ. θα εξετάσει το εσωτερικό της μύτης σας με τον πλέον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, με ενδοσκόπηση και καταγραφή σε υπολογιστή προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη στραβού ρινικού διαφράγματος και υπερτροφίας ρινικών κογχών που δημιουργούν προβλήματα και παρεμποδίζουν τη σωστή αναπνοή.

Εάν αυτό είναι το πρόβλημα τότε η λύση είναι η εγχείρηση ρινικού διαφράγματος από Ειδικό Ρινοχειρουργό ΩΡΛ, όπως ο Δρ.Μοιρέας


Η Μαρία λόγω στραβού ρινικού διαφράγματος αντιμετώπιζε προβλήματα αναπνοής και συχνούς πονοκεφάλους.

Στραβό διάφραγμα μύτης | Διόρθωση με το Piezo

 • Η τεχνική είναι πολύ πιο ασφαλής, προσφέρει πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, απαλλάσσει σε σημαντικό βαθμό από μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως πρήξιμο και μώλωπες και επιταχύνει την ανάρρωση.
 • Ο Δρ. Μοιρέας έφερε πρώτος στην Ελλάδα το χειρουργικό σύστημα Piezo. 

Στραβό διάφραγμα μύτης: Το Χειρουργείο Ευθειασμού

Στο χειρουργείο ευθειασμού ρινικού διαφράγματος αφαιρούμε ή/και η μετακινούμε στην προβλεπόμενη θέση το σκολιό διάφραγμα (χόνδρινο ή/και οστέινο), συχνά καυτηριάζοντας ταυτόχρονα (ή αφαιρώντας/μετακινώντας τμήμα από) τις κάτω ρινικές κόγχες.

Αλλάζουμε έτσι ριζικά την ανατομία της περιοχής και οδηγούμε στην δραστική αύξηση της ποσότητας του αέρα που μπορεί να περάσει από την φυσιολογική οδό που είναι η μύτη.

Μετά την εγχείρηση για στραβό διάφραγμα ο ασθενής μπορεί και αναπνέει σωστά. Επιτυγχάνεται επίσης η ελάττωση του ροχαλητού και πιθανών απνοιών κατά την κατάκλιση. 

Το αποτέλεσμα όσον αφορά το στραβό διάφραγμα μύτης είναι άμεσο και μόνιμο.

Η Μαρία περιγράφει την εμπειρία της μετά το χειρουργείο ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος.

Μετά την Επέμβαση Ευθειασμού Ρινικού Διαφράγματος: Ανάρρωση & Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Μετά την επέμβαση για στραβό διάφραγμα μύτης ο Δρ.Μοιρέας θα σας δώσει πολύ αναλυτικές γραπτές μετεγχειρητικές οδηγίες. 
 • Η ανάρρωση σας θα είναι γρήγορη και η μετεγχειρητική περίοδος ανώδυνη
 • Μπορείτε να κινητοποιηθείτε άμεσα μετά την επέμβαση.

Μετά το χειρουργείο για στραβό ρινικό διάφραγμα είναι η απαραίτητη η περιποίηση του εσωτερικού της μύτης σας με ρινοπλύσεις (με φυσιολογικό ορό) και η τοποθέτηση ρινικής αλοιφής, 3 φορές την ημέρα για ένα περίπου μήνα.

 • Δεν χρειάζονται αναλγητικά, καθώς η επέμβαση δεν πονάει.
 • Για 3-4 ημέρες δίδονται προληπτικά αντιβιοτικά.
 • Τα ράμματα είναι εσωτερικά και απορροφούνται /αποπίπτουν μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος & άλλες επεμβάσεις

Για αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας και ροχαλητού η εγχείρηση για στραβό διάφραγμα μπορεί να συνδυαστεί με:

 • Φαρυγγουπερώιο πλαστική ή εκτομή σταφυλής
 • Αμυγδαλεκτομή
 • Αδενοτομή (για κρεατάκια μόνο σε ενήλικες).

Συχνές ερωτήσεις για το στραβό ρινικό διάφραγμα

Δίνουμε απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις των ασθενών μας σχετικά με το στραβό διάφραγμα μύτης και την εγχείρηση ευθειασμού:

Γιατί να προτιμήσω να κάνω την επέμβαση με το Piezo;

υπερσύγχρονη ρινοπλαστική με υπερήχους με το χειρουργικό σύστημα Piezo ένας νέος τρόπος διαμόρφωσης της οστών της μύτης, χωρίς οστεοτόμους και ράσπες αλλά με υπερήχους. 

Η τεχνική είναι πολύ πιο ακριβής, ασφαλής, προσφέρει πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, ενώ απαλλάσσει σε σημαντικό βαθμό από μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως πρήξιμο και μώλωπες και πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παλιά μέθοδο ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος.

Είναι επώδυνη η εγχείρηση ρινικού διαφράγματος;

Όχι. Ο ασθενής μετά την εγχείρηση υπερήχων για στραβό διάφραγμα δεν νοιώθει μετεγχειρητικό πόνο.

Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει η επέμβαση για στραβό ρινικό διάφραγμα;

Όπως και στη ρινοπλαστική η επέμβαση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος  μπορεί να γίνει με ασφάλεια από τη στιγμή ολοκλήρωσης της ανάπτυξης.
 • Μια κλασσική και ασφαλής προσέγγιση  είναι να έχει σταματήσει το παιδί να παίρνει ύψος για έναν χρόνο. Η μέτρηση του ύψους θα πρέπει να γίνεται υπό ίδιες συνθήκες. Για παράδειγμα το βράδυ λίγο πριν το παιδί ξαπλώσει για ύπνο ή το πρωί αμέσως μετά την έγερση
 • Συνήθως μετά την ηλικία των 16 ετών για τα κορίτσια και των 18 για τα αγόρια (εξαίρεση αποτελούν σοβαρές περιπτώσεις που δυσκολεύουν πολύ την σίτιση ή/και σημαντικές διαμαρτίες κατά τη διάπλαση όπως τα περιστατικά λυκοστόματος/λαγόχειλου που μπορεί να γίνει νωρίτερα).

Πότε θα μπορέσω να φύγω από την κλινική;

Μπορείτε να φύγετε από το νοσοκομείο την ίδια μέρα του χειρουργείου το βράδυ. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις με συνυπάρχοντα προβλήματα (πχ σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα) θα πρέπει να διανυκτερεύσετε στην κλινική και να φύγετε την επόμενη ημέρα το πρωί.

Θα έχω κάποιο πρήξιμο στην περιοχή του προσώπου;

Όχι, μετά από το χειρουργείο ρινικού διαφράγματος δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρήξιμο.

Θα είναι κλειστή η μύτη μου μετά το χειρουργείο του διαφράγματος?

Στο εσωτερικό της μύτης θα έχουμε τοποθετήσει μόνο μια μικρή ποσότητα ρινικής αλοιφής -χωρίς να κλείσουμε την μύτη με γάζες ή ταμπόν- αποφεύγοντας ταυτόχρονα και την μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς κατά την αφαίρεσή τους. 

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα αισθανθώ διαφορά στην αναπνοή μου;

Από την ίδια την ημέρα του χειρουργείου θα μπορείτε να αναπνεύσετε από την μύτη και σταδιακά από τις πρώτες ώρες θα διαπιστώσετε μια μεγάλη βελτίωση της αναπνοής σας. Το αποτέλεσμα στη λειτουργία της μύτης θα είναι μόνιμο.

Τι πρέπει να κάνω μετά το χειρουργείο για ευθειασμό σε στραβό διάφραγμα μύτης;

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε με συνέπεια ορισμένες απλές οδηγίες, όπως ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό στο εσωτερικό της μύτης και περιποίηση με μαλακτική αλοιφή για 3-4 εβδομάδες.
Αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία πριν την επέμβαση καθώς και για την μετεγχειρητική περίοδο θα σας δώσουμε τυπωμένες, προκειμένου να είναι εύκολο για όλους να θυμάστε και να εφαρμόζετε τις απλές αλλά ταυτόχρονα σημαντικές αυτές οδηγίες

Λειτουργική & Αισθητική Ρινοπλαστική

Ο συνδυασμός λειτουργικής και αισθητικής ρινοπλαστικής είναι τις περισσότερες φορές το ζητούμενο από τους ασθενείς, αφού μπορούν ταυτόχρονα να βελτιώσουν την αναπνοή αλλά και την εμφάνισή τους.

Αισθητική ή λειτουργική ρινοπλαστική το ζητούμενο μετά από ένα χειρουργείο είναι να υπάρχει σωστή αναπνοή, αρμονία στο πρόσωπο, με φυσιολογική κίνηση κατά την ομιλία και τους μορφασμούς και η μύτη να συμβαδίζει με το φύλο, την ηλικία και την προσωπικότητα του ατόμου

Λειτουργική Μύτη

Στο πρώτο μέρος της ρινοπλαστικής επέμβασης – το λειτουργικό - γίνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες στο εσωτερικό της μύτης προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλύτερη αναπνοή, την αποτελεσματική στήριξη όλου του οστεοχόνδρινου σκελετού, αλλά και να πάρουμε τα απαραίτητα μοσχεύματα τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια.

Όμορφη – Φυσική Μύτη

Στο δεύτερο μέρος του χειρουργείου πλαστικής στη μύτη– το αισθητικό - επεμβαίνουμε στο εξωτερικό τμήμα της μύτης προκειμένου να τροποποιήσουμε το σχήμα, το μέγεθος και τις αναλογίες της προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια ωραία μύτη η οποία θα ταιριάζει αρμονικά στο συγκεκριμένο πρόσωπο και θα το ομορφαίνει.

Μπορεί η ρινοπλαστική να με βοηθήσει να αναπνεύσω σωστά;

Η Μαργαρίτα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα αναπνοής. Το δεξί της ρουθούνι έκλεινε τελείως όταν προσπαθούσε να πάρει αναπνοή. 

Μετά τη ρινοπλαστική με τον Δρ. Μοιρέα MD-PhD μπορεί επιτέλους να αναπνεύσει σωστά. Για τη διάνειξη της στενής ρινικής βαλβίδας κατά την έντονη εισπνοή και την ισχυροποίηση των ρουθουνιών  κ του ακρορρινιου. 

Συμπληρωματικά επέλεξε να διορθώσει ελαφρώς την εξωτερική εμφάνιση της μύτης της ισιώνοντάς την, προκειμένου να επιτύχει το απόλυτα φυσικό και αρμονικό με το πρόσωπό της αποτέλεσμα.

Διάφραγμα μύτης Κόστος Χειρουργείου

Το κόστος για διάφραγμα μύτης εξαρτάται από τη δική σας ξεχωριστή περίπτωση. Διαβάστε αναλυτικά σχετικά με τις τιμές ρινοπλαστικής .
Αξιολόγηση
Βαθμός4,7/5 (σε 13 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα