Συχνές Ερωτήσεις για την ανάρρωση μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής

Θα έχω γάζες και γύψο στη μύτη μετά το χειρουργείο;
Μετά τη ρινοπλαστική θα πονάω;
Όχι, καθόλου.
Όταν το χειρουργείο της ρινοπλαστικής γίνεται σωστά - από τον εξειδικευμένο ρινοπλαστικό και με το σύστημα υπερήχων piezo - δεν υπάρχει κανένας μετεγχειρητικός πόνος.
Γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο, μετά από επέμβαση ρινοπλαστικής από τον Δρ. Μοιρέα οποιασδήποτε βαρύτητας - ακόμη και σε περιπτώσεις μεγάλων επανεπεμβάσεων - δεν θα χρειαστεί να πάρετε κανενός είδους αναλγητικό.
Μετά τη ρινοπλαστική θα έχω κάποιο πρήξιμο στην πρόσωπο;
Μετά το χειρουργείο της ρινοπλαστικής
υπάρχει συνήθως ένα μικρό πρήξιμο και ερυθρότητα τα οποία περιορίζονται όμως μόνο στην περιοχή της μύτης.
Περίπου δέκα ημέρες μετά την επέμβαση, το όποιο οίδημα έχει υποχωρήσει σε τόσο ικανοποιητικό βαθμό που δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου.
Τα ανωτέρω ισχύουν για όλα τα είδη ρινοπλαστικών, αισθητικών, λειτουργικών, με ή χωρίς ευθειασμό διαφράγματος και οποιασδήποτε πολυπλοκότητας.
Υπογραμμίζεται ότι αυτό ισχύει και για όλες τις επανεπεμβάσεις που διενεργούμε για διόρθωση από αποτυχημένα χειρουργεία.
Να σημειωθεί επίσης ότι σε περιπτώσεις στις οποίες έχει γίνει λήψη μοσχευμάτων από το αυτί - όπως σε κάποιες επανεπεμβάσεις -
δεν υπάρχει κανένα οίδημα στην περιοχή του αυτιού
.
Πότε μπορώ να φύγω από την κλινική;
Μετά τη ρινοπλαστική επέμβαση χρειάζομαι παρακολούθηση από τον χειρουργό μου;
Μετά την επέμβαση ο Δρ. Μοιρέας δεν τοποθετεί εσωτερικό πωματισμό στην μύτη, οπότε δεν χρειάζεται να γίνει και αφαίρεσή του την επόμενη ημέρα η οποία είναι μια αρκετά δυσάρεστη εμπειρία για τον ασθενή.
Μόλις την 4η με 6η ημέρα μετά την επέμβαση ο Δρ. Μοιρέας θα σας αφαιρέσει ένα μικρό πλαστικό ναρθηκάκι που έχει τοποθετήσει σην ράχη της μύτης σας προκειμένου να δείτε άμεσα το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής σας.
- Η διαδικασία αυτή είναι εντελώς ανώδυνη και κρατάει λιγότερο από ένα λεπτό.
- Ακολουθεί ένας ήπιος καθαρισμός της περιοχής και ενίοτε αφαιρούνται τρία πολύ μικρά ραμματάκια.
Τίποτε από όλα αυτά δεν προκαλεί τον παραμικρό πόνο και η συνολική διάρκεια είναι μικρότερη των πέντε λεπτών.
Μπορείτε να επιστρέψετε στην πόλη σας αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα με οποιοδήποτε μέσο (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο ή αυτοκίνητο) και δεν χρειάζεται καμία επιπλέον επίσκεψη στο ιατρείο
Σε πόσο καιρό θα είναι αντιληπτό το αισθητικό αποτέλεσμα;
Μόλις 4-6 ημέρες μετά τη ρινοπλαστική γίνεται η αφαίρεση του νάρθηκα και βλέπετε αμέσως τη διαφορά στο
σχήμα της μύτης.
Ιδίως από το πλάι φαίνεται άμεσα
η καμπούρα
που έχει αφαιρεθεί ή
το άκρο της μύτης που έχει ανασηκωθεί
και πλέον δεν πέφτει προς τα κάτω
Για περίπου επτά ημέρες ακόμη ακολουθεί πολύ γρήγορα η μείωση του οιδήματος και έχουμε περίπου το 80% του αποτελέσματος, ενώ σε τρεις μήνες φτάνουμε σχεδόν στο σύνολό του.
Το άκρο της μύτης (ακρορρίνιο) επειδή είναι το μαλακότερο τμήμα της χρειάζεται το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να απορροφήσει εντελώς το έστω και μικρό του οίδημα και είναι η περιοχή η οποία διαμορφώνεται τελευταία
Μετά από ένα έτος η μύτη πλέον είναι ισχυρή, ανθεκτική και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Η ρινοπλαστική ανάρρωση έχει ολοκληρωθεί πλήρως.
Σε πόσο χρονικό διάστημα θα αισθανθώ διαφορά στην αναπνοή μου;
Ο Δρ. Μοιρέας δεν τοποθετεί εσωτερικό πωματισμό μετά την επέμβαση οπότε θα μπορείτε να αναπνέετε κατευθείαν μετά το χειρουργείο.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσετε τις οδηγίες για
πλύσεις στο εσωτερικό της μύτης
και την εφαρμογή λιπαντικής αλοιφής, ενώ θα παρατηρήσετε σταδιακή βελτίωση της αναπνοής σας όσο η μύτη σας σιγά-σιγά θα απελευθερώνεται ολοένα και περισσότερο.
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο η αναπνοή σας θα είναι πολύ ικανοποιητική και θα μπορείτε να αναπνεύσετε πλέον φυσιολογικά
Το αποτέλεσμα στην λειτουργία της μύτης είναι ασφαλώς μόνιμο .
Πόσα χρόνια διαρκεί το αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής είναι μόνιμο , όπως και του ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος.
Ο Δρ. Μοιρέας χρησιμοποιεί όλες τις απαραίτητες χειρουργικές τεχνικές ενίσχυσης και σταθεροποίησης του ρινικού σκελετού προκειμένου η
βελτίωση της αναπνοής
σας να είναι μόνιμη καθώς και η εμφάνιση της μύτης σας να είναι σταθερή με το πέρασμα των ετών.
Σε χειρουργημένους ασθενείς στους οποίους παρατηρείται
πτώση της μύτης
μετά από κάποια χρόνια, είναι προφανές ότι οι χειρουργοί που έκαναν τις συγκεκριμένες επεμβάσεις δεν έχουν τοποθετήσει τα απαραίτητα
υποστηλώματα
και ενισχύσεις του ρινικού σκελετού, με αποτέλεσμα την σταδιακή παραμόρφωσή του η οποία συχνά συνοδεύεται και από χειροτέρευση της αναπνοής. Αυτοί οι ασθενείς αποτελούν μεγάλο ποσοστό των
επανεπεμβάσεων
που εκτελεί ο Δρ.Μοιρέας κάποια χρόνια μετά την αρχική τους επέμβαση.
Τι πρέπει να κάνω μετά το χειρουργείο ρινοπλαστικής;
Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε με συνέπεια ορισμένες απλές οδηγίες:
Θα πρέπει να κάνετε ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό ή κάτι αντίστοιχο και να τοποθετείτε μια μαλακτική αλοιφή στο εσωτερικό της μύτης σας, 2-3 φορές την ημέρα για 3-4 εβδομάδες.
Επίσης θα πρέπει να
αποφεύγετε την βαρειές εργασίες
και το σήκωμα βάρους για μια περίπου εβδομάδα.
Οι οδηγίες θα σας δοθούν και γραπτώς προς διευκόλυνσή σας κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες ανοίξτε την
σελίδα για την ανάρρωση και τις αναλυτικές μετεγχειρητικές οδηγίες
.
Θα είναι η μύτη μου μοναδική ή θα μοιάζει με άλλες χειρουργημένες μύτες; Πάντα ξεχωρίζει ως “ψεύτικη“ μια μύτη που έχει υποβληθεί σε ρινοπλαστική;
Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η φωνή μου μετά από επέμβαση ρινοπλαστικής;
Δεν είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της Ρινοπλαστικής μου. Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω για να κάνω επαναληπτική επέμβαση; Τι επιλογές έχω εάν είμαι δυσαρεστημένος με το αισθητικό αποτέλεσμα;
Ανάλογα με το αποτέλεσμα του ίδιου του χειρουργείου ή κάποιες φορές και λόγω ενός αναπάντεχου γεγονότος όπως για παράδειγμα μετά από ένα
χτύπημα ή κάκωση
μετά την επέμβαση τίθεται το ερώτημα μιας πιθανής επανεπέμβασης. Οπότε προκύπτουν 2 ερωτήματα : πότε θα γίνει η εκτίμηση της κατάστασης και πότε θα μπορεί να γίνει, εάν απαιτείται η διόρθωση του προβλήματος και με ποιο τρόπο.
Το χρονικό σημείο εκτίμησης εξαρτάται από το είδος του προβλήματος. Πχ ένα
χτύπημα
πρέπει να εκτιμηθεί άμεσα, ενώ μία σχετική ασυμμετρία λόγω παραμονής κάποιου μικρού πρηξίματος το οποίο είναι πιο έντονο προς τη μία μεριά θα πρέπει να εκτιμηθεί αργότερα, προκειμένου να δώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο στον οργανισμό να επανέλθει.
Το χρονικό σημείο νέας παρέμβασης, επίσης εξαρτάται από το είδος του προβλήματος. Πχ μια
κάκωση
θα μπορούσε με μικρή παρέμβαση να διορθωθεί ίσως και
άμεσα
, ενώ πιο μικρές διορθώσεις θα ήταν πιο φρόνιμο να πραγματοποιηθούν αργότερα προκειμένου να γίνει και η εκτίμηση καλύτερα.
Μετά από ένα χειρουργείο με συμβατικό εξοπλισμό ο χρόνος αναμονής ήταν αρκετές φορές 6- 12 μήνες λόγω του ότι έπρεπε να «δέσουν» τα οστά, ενώ με το piezo δεν απαιτείται καμία καθυστέρηση και το χειρουργείο μπορεί να γίνει άμεσα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και μετά από μεγάλες κακώσεις στη μύτη , τις οποίες αντιμετωπίζουμε με τους υπερήχους και την ίδια ακριβώς μέρα της κάκωσης, ενώ παλαιότερα έπρεπε να περιμένουμε αρκετούς μήνες για να προχωρήσουμε.
Μπορεί το γέλιο ή το χασμουρητό να καταστρέψει τη ρινοπλαστική μου;
Οι έντονες εκφράσεις του προσώπου, όπως το γέλιο ή το χασμουρητό είναι πολύ απίθανο να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη στη ρινοπλαστική και τελικά ο ασθενής να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γενικά είναι καλύτερο να αποφύγετε τις πραγματικά ακραίες εκφράσεις τις πρώτες ημέρες μετά την πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής σας, προκειμένου να μην μετακινηθεί το ναρθηκάκι που έχει τοποθετήσει ο χειρουργός σας επάνω στην μύτη σας.
Φοβάμαι μην χτυπήσω τη μύτη μου και καταστρέψω τη ρινοπλαστική μου. Είναι αυτό πιθανό;
Μετά τη ρινοπλαστική σας πρέπει να προσέχετε τις δραστηριότητες, αθλήματα και κινήσεις που μπορεί να τραυματίσουν τη μύτη.
Γενικά μιλώντας, η στήριξη της μύτης στα χειρουργεία του Δρ.Μοιρέα είναι αρκετά ισχυρή, αλλά ασφαλώς ένα δυνατό κτύπημα μπορεί να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.
Στα πλαίσια της πρόληψης συνιστάται να μην παίρνετε μικρά παιδιά στην αγκαλιά σας.
Στείλτε τις ερωτήσεις σας για να σας απαντήσουμε
Διαβάστε ακόμη:
Ο Δρ.Μοιρέας απαντά στις συχνότερες ερωτήσεις των ασθενών του:
Πριν τη Ρινοπλαστική: Γραπτές Απαντήσεις & Video για την Πλαστική Επέμβαση στη Μύτη
Ο Δρ. Μοιρέας απαντά σε Video τις συχνότερες ερωτήσεις για την Ρινοπλαστική