Στραβό διάφραγμα μύτης: Το Χειρουργείο Ευθειασμού της Σκολίωσης και η λειτουργική ρινοπλαστική

Το στραβό διάφραγμα είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος.

Η φυσιολογική αναπνοή γίνεται από την μύτη η οποία φιλτράρει, ενυδατώνει και ρυθμίζει την θερμοκρασία του αέρα που εισπνέουμε.

Προκειμένου να πραγματοποιείται σωστά η αναπνευστική λειτουργία πρέπει σε όλη την διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας να υπάρχει αρκετός χώρος και όχι μεγάλα στενώματα και εμπόδια.

Από τα πιο συχνά προβλήματα που δυσχεραίνουν την αναπνοή και προκαλούν προβλήματα όπως έντονες κεφαλαλγίες, ιγμορίτιδες κα. είναι το στραβό διάφραγμα μύτης, δηλαδή  η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η υπερτροφία των ρινικών κογχών (οστάρια που βρίσκονται μέσα στην μύτη και προς τα κάτω και έξω της ρινικής θαλάμης).

Αυτά τα ανατομικά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση του ατόμου ή να είναι αποτέλεσμα ενός τραύματος, μιας νόσου ή μιας προηγούμενης ρινοπλαστικής. Μπορούν να υφίστανται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και εξηγούν τα περισσότερα ρινικά αποφρακτικά προβλήματα.

Τι είναι το διάφραγμα; Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Το διάφραγμα είναι ένας χόνδρος που χωρίζει την αριστερή από τη δεξιά ρινική θαλάμη.

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, που νοείται οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ευθεία μέση γραμμή, είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση.

Οφείλεται πολλές φορές σε γενετικές αιτίες, όπως σχιστίες, είτε σε τραυματισμούς κυρίως σε παιδιά κάτω των 6 ετών, όταν δηλαδή το διάφραγμα δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί.

Μπορεί επίσης να οφείλεται απλά στο γεγονός ότι το διάφραγμα είναι λίγο ψηλότερο και επειδή δεν χωράει μέσα στην μύτη σωστά λυγίζει προς την μια μεριά.

Στους περισσότερους η σκολίωση είναι μικρή και δεν έχει επιπτώσεις στην αναπνοή. Όταν υπάρχει, όμως, μεγάλη απόκλιση, μπορεί να προκληθεί παρεμπόδιση στη διέλευση του αέρα, γεγονός που καθιστά δυσχερέστερη την αναπνοή.

Routhounia Prin ti Rinoplastiki eytheiasmou rinikou diafragmatos. Foto Prin to Xeirourgeio. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty. Exelixis Medical Athens Greece.
Δυσκολία αναπνοής : Φωτογραφία ασθενούς πριν την επέμβαση ευθειασμού ρινικού διαφράγματος.
Routhounia Meta ti Rinoplastiki Eytheiasmou Rinikou Diafragmatos. Foto Meta to Xeirourgeio. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty. Exelixis Medical Athens Greece.
Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος : Φωτογραφία ασθενούς μετά το χειρουργείο λειτουργικής ρινοπλαστικής.

Εκτός από αυτό μπορεί να αποτελέσει την βασική αιτία σε χρόνια ρινίτιδα, ξηρότητα, ρινορραγίες, χρόνια ιγμορίτιδα, πονοκεφάλους, μειωμένη όσφρηση κ.ά.

Στους ασθενείς παρατηρείται επίσης κακή οξυγόνωση, η οποία προκαλεί ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Προβλήματα μύτης που σχετίζονται με στραβό ρινικό διάφραγμα

Βουλωμένη μύτη, συχνοί πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, ροχαλητό, είναι κάποιες από τις ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι μάλλον το διάφραγμά σας είναι στραβό, εμποδίζει την σωστή αναπνευστική λειτουργία, με αποτέλεσμα οι ενοχλήσεις αυτές να γίνονται ολοένα και συχνότερες.

Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με τα συχνότερα προβλήματα μύτης που σχετίζονται με στραβό ρινικό διάφραγμα είναι :

 • Στραβό διάφραγμα και ροχαλητό
 • Στραβό διάφραγμα και ζαλάδες
 • Στραβό διάφραγμα και πονοκέφαλος
 • Στραβό διάφραγμα και βουλωμένη μύτη
 • Στραβό διάφραγμα και ρινίτιδες - ιγμορίτιδες

Η λύση είναι η εγχείρηση ρινικού διαφράγματος και πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικό χειρουργό ΩΡΛ.

Υπερτροφία Ρινικών Κογχών

Οι ρινικές κόγχες είναι τρεις (ή και τέσσερις) και βρίσκονται στο εσωτερικό της κάθε ρινικής θαλάμης προς τα έξω.

 • Μοιάζουν με αναδιπλώσεις των πλαϊνών τοιχωμάτων της μύτης και ο ρόλος τους είναι η ύγρανσή της, καθώς και η θέρμανση και το φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα.
 • Οι κόγχες καλύπτονται από βλεννογόνο και διογκώνονται περιοδικά σε απόκριση σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα ή στη στάση του κεφαλιού.
 • Για παράδειγμα η κατάκλιση στο πλάι, καθιστά δυσκολότερη την αναπνοή από το ρουθούνι που βρίσκεται στην κάτω πλευρά. Αυτό είναι συνέπεια της φυσιολογικής διόγκωσης της κόγχης και οφείλεται στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη θέση συλλέγεται περισσότερο αίμα σε αυτή.
 • Μερικές φορές, η υπερτροφία των κογχών φράζει τη μία ή και τις δύο ρινικές θαλάμες.

Αυτή η πάθηση μπορεί να θεραπευτεί, αλλά απαιτεί χειρουργική επέμβαση προκειμένου να απαλλαχθεί ο ασθενής από τα συμπτώματα.

Σύμπτωση των πλευρικών τοιχωμάτων της μύτης

Όταν έχουμε κάποιον με πολύ λεπτή μύτη (σαν να έχει ένα «μανταλάκι» στο μεσότητα της ράχης) ή με αδύναμους χόνδρους στο κάτω μέρος τότε ιδίως σε έντονη εισπνοή από την μύτη τα ρουθούνια κλείνουν απότομα και δεν περνάει καθόλου αέρας.

Οι ρινικές ταινίες όπως αυτές που βλέπουμε να φορούν συχνά οι αθλητές μπορούν να κρατήσουν τις ρινικές διόδους ανοιχτές. Αυτός ο τρόπος βοηθά την εισπνοή αλλά είναι προσωρινός.

Οριστική λύση προσφέρει μόνο η χειρουργική επέμβαση για ευθειασμό ρινικού διαφράγματος.

Στραβό διάφραγμα μύτης: Εγχείρηση Ευθειασμού

Στο χειρουργείο ευθειασμού ρινικού διαφράγματος αφαιρούμε ή/και η μετακινούμε στην προβλεπόμενη θέση το σκολιό διάφραγμα (χόνδρινο ή/και οστέινο), συχνά καυτηριάζοντας ταυτόχρονα (ή αφαιρώντας τμήμα από) τις κάτω ρινικές κόγχες.
Profile Prin ti Rinoplastiki Eytheiasmou Rinikou Diafragmatos. Foto Prin to Xeirourgeio. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty. Exelixis Medical Athens Greece.
Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος: Φωτογραφία ασθενούς πριν τη ρινοπλαστική επέμβαση.
Profile meta ti Rinoplastiki Eytheiasmou Rinikou Diafragmatos. Foto Meta to Xeirourgeio. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty. Exelixis Medical Athens Greece.
Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος: Φωτογραφία ασθενούς μετά το χειρουργείο λειτουργικής ρινοπλαστικής.

Αλλάζουμε έτσι ριζικά την ανατομία της περιοχής και οδηγούμε στην δραστική αύξηση της ποσότητας του αέρα που μπορεί να περάσει από την φυσιολογική οδό που είναι η μύτη.

Μετά την εγχείρηση για στραβό διάφραγμα ο ασθενής μπορεί και αναπνέει σωστά. Επιτυγχάνεται επίσης η ελάττωση του ροχαλητού και πιθανών απνοιών κατά την κατάκλιση. Το αποτέλεσμα όσον αφορά το στραβό διάφραγμα μύτης είναι άμεσο και μόνιμο.

Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος: Το χειρουργείο

Στο χειρουργείο ρινικού διαφράγματος αφαιρούμε ή/και η μετακινούμε στην προβλεπόμενη θέση το σκολιό διάφραγμα (χόνδρινο ή/και οστέινο) καυτηριάζοντας ταυτόχρονα (ή αφαιρώντας τμήμα) τις κάτω ρινικές κόγχες, αλλάζοντας ριζικά την ανατομία της περιοχής και οδηγώντας στην δραστική αύξηση της ποσότητας του αέρα που μπορεί να περάσει από την φυσιολογική οδό που είναι η μύτη.

 • Χάρη στο χειρουργείο ρινικού διαφράγματος ο ασθενής μπορεί και αναπνέει σωστά.
 • Επιτυγχάνουμε επίσης την ελάττωση του ροχαλητού και πιθανών απνοιών κατά την κατάκλιση.
 • Το αποτέλεσμα όσον αφορά το στραβό διάφραγμα μύτης είναι άμεσο και μόνιμο.

Στραβό διάφραγμα μύτης: Diamond ρινοπλαστική με το Piezo

Ο Δρ. Μοιρέας έφερε πρώτος στην Ελλάδα την μέθοδο την Diamond Ρινοπλαστική (Diamond rhinoplasty). Η νέα τεχνική ρινοπλαστική με υπερήχους (Piezo Rhinoplasty) δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να κάνει γλυπτική στα οστά και να αποφεύγει όπως οστεοτομίες και παρουσιάζει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παλαιά μέθοδο.

Η επέμβαση σε συνδυασμό με τη χρήση του νέου υπερσύγχρονου συστήματος Piezo, το οποίο έφερε στην Ελλάδα ο Δρ. Μοιρέας εγγυάται το τέλειο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Η νέα τεχνική ρινοπλαστική με υπερήχους δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να κάνει γλυπτική στα οστά και να αποφεύγει όπως οστεοτομίες.

Η τεχνική είναι πολύ πιο ασφαλής, προσφέρει πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, απαλλάσσει σε σημαντικό βαθμό από μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως πρήξιμο και μώλωπες και επιταχύνει την ανάρρωση.

Μετά την Επέμβαση Ευθειασμού Ρινικού Διαφράγματος: Ανάρρωση & Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Μετά την επέμβαση για στραβό διάφραγμα μύτης οι μετεγχειρητικές οδηγίες δίδονται στον ασθενή εγγράφως από τον Ειδικό χειρουργό ωτορινολαρρυγγολόγο.

Η ανάρρωση του ασθενούς είναι γρήγορη και η μετεγχειρητική περίοδος ανώδυνη. Διαβάστε αναλυτικές μετεγχειρητικές οδηγίες.

 • Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετά την επέμβαση.
 • Μετά το χειρουργείο για στραβό ρινικό διάφραγμα είναι η απαραίτητη η περιποίηση του εσωτερικού της μύτης με ρινοπλύσεις (με φυσιολογικό ορό) και η τοποθέτηση ρινικής αλοιφής, 3 φορές την ημέρα για ένα περίπου μήνα.
 • Δεν χρειάζονται αναλγητικά, καθώς η επέμβαση δεν πονάει.
 • Για 4 ημέρες δίδονται προληπτικά αντιβιοτικά.
 • Τα ράμματα είναι εσωτερικά και απορροφούνται /αποπίπτουν μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Συχνές ερωτήσεις για το στραβό ρινικό διάφραγμα

Δίνουμε απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις των ασθενών μας σχετικά με το στραβό διάφραγμα μύτης και την εγχείρηση ευθειασμού:

Γιατί να προτιμήσω να κάνω την επέμβαση με το Piezo;

H υπερσύγχρονη Diamond Ρινοπλαστική (Diamond rhinoplasty), ένας νέος τρόπος διαμόρφωσης της οστών της μύτης, χωρίς οστεοτόμους και ράσπες αλλά με υπερήχους. 

Η τεχνική είναι πολύ πιο ακριβής, ασφαλής, προσφέρει πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, ενώ απαλλάσσει σε σημαντικό βαθμό από μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως πρήξιμο και μώλωπες και πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παλιά μέθοδο ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος.

Είναι επώδυνη η εγχείρηση ρινικού διαφράγματος;

Όχι. Ο ασθενής μετά την εγχείρηση για στραβό διάφραγμα δεν νοιώθει μετεγχειριτικό πόνο, εφόσον φυσικά έχει ακολουθηθεί σωστή χειρουργική τεχνική κατά τη διάρκεια της επέμβασης.Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει η επέμβαση για στραβό ρινικό διάφραγμα;

Όπως και στη ρινοπλαστική η επέμβαση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος  μπορεί να γίνει με ασφάλεια από τη στιγμή ολοκλήρωσης της ανάπτυξης.

Συνήθως από τα 16 έτη για τα κορίτσια και από τα 18 για τα αγόρια (εξαίρεση αποτελούν σοβαρές διαμαρτίες κατά τη διάπλαση όπως τα περιστατικά λαγόχειλου που γίνεται νωρίτερα).

Πότε γίνεται η έξοδος από την κλινική;

Ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα του χειρουργείου το βράδυ και πολύ σπάνια την επόμενη ημέρα το πρωί.

Θα έχω κάποιο πρήξιμο στην περιοχή του προσώπου;

Όχι, μετά από το χειρουργείο ρινικού διαφράγματος δεν υπάρχει κανένα πρήξιμο

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα αισθανθώ διαφορά στην αναπνοή μου;

Στο εσωτερικό της μύτης συνηθέστατα έχουμε τοποθετήσει μόνο μικρή ποσότητα ρινικής αλοιφής -χωρίς να κλείνουμε την μύτη με γάζες- αποφεύγοντας την ταλαιπωρία του ασθενούς κατά την αφαίρεσή τους. Εάν κριθεί απαραίτητη η τοποθέτηση ήπιου εσωτερικού πωματισμού η αφαίρεσή του γίνεται την επόμενη ημέρα από τον χειρουργό, χωρίς καθόλου πόνο.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα ο ασθενής θα διαπιστώσει εντυπωσιακή βελτίωση της αναπνοής του. Το αποτέλεσμα στη λειτουργία της μύτης είναι μόνιμο.

Pote tha Anapnefsw Swsta Meta Thn Epemvasi Eytheiasmoy Rinikou Diafragmatos. Sosti Anapnoi Meta Ti Rinoplastiki. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty. Exelixis Medical Athens Greece.

Τι πρέπει να κάνω μετά το χειρουργείο για ευθειασμό σε στραβό διάφραγμα μύτης;

Το μόνο που πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι να ακολουθήσει με συνέπεια ορισμένες απλές οδηγίες, όπως ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό στο εσωτερικό της μύτης και περιποίηση με μαλακτική αλοιφή για 3-4 εβδομάδες.

Λειτουργική & Αισθητική Ρινοπλαστική

Ο συνδυασμός λειτουργικής και αισθητικής ρινοπλαστικής είναι τις περισσότερες φορές το ζητούμενο από τους ασθενείς, αφού μπορούν ταυτόχρονα να βελτιώσουν την αναπνοή αλλά και την εμφάνισή τους.

Αισθητική ή λειτουργική ρινοπλαστική το ζητούμενο μετά από ένα χειρουργείο είναι να υπάρχει σωστή αναπνοή, αρμονία στο πρόσωπο, με φυσιολογική κίνηση κατά την ομιλία και τους μορφασμούς και η μύτη να συμβαδίζει με το φύλο, την ηλικία και την προσωπικότητα του ατόμου.

Λειτουργική μύτη

Στο πρώτο μέρος της ρινοπλαστικής επέμβασης – το λειτουργικό - γίνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες στο εσωτερικό της μύτης προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλύτερη αναπνοή, την αποτελεσματική στήριξη όλου του οστεοχόνδρινου σκελετού, αλλά και να πάρουμε τα απαραίτητα μοσχεύματα τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια.

Όμορφη – Φυσική Μύτη

Στο δεύτερο μέρος του χειρουργείου πλαστικής στη μύτη– το αισθητικό - επεμβαίνουμε στο εξωτερικό τμήμα της μύτης προκειμένου να τροποποιήσουμε το σχήμα, το μέγεθος και τις αναλογίες της προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια ωραία μύτη η οποία θα ταιριάζει αρμονικά στο συγκεκριμένο πρόσωπο και θα το ομορφαίνει.
Leitoyrgiki Rinoplastiki me Yperhxous Gia Stravo Diafragma. Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty. Exelixis Medical Athens Greece.

Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος & άλλες επεμβάσεις

Για αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας και ροχαλητού η εγχείρηση για στραβό διάφραγμα μπορεί να συνδυαστεί με:

 • Φαρυγγουπερώιο πλαστική ή εκτομή σταφυλής.
 • Αμυγδαλεκτομή.
 • Αδενοτομή (για κρεατάκια μόνο σε ενήλικες).

Διάφραγμα μύτης Τιμές & Τελικό Κόστος Χειρουργείου

Η τελική τιμή της επέμβασης ευθειασμού στραβού διαφράγματος εξαρτάται από τη δική σας ξεχωριστή περίπτωση. Διαβάστε αναλυτικά σχετικά με τις τιμές  χειρουργείου για ευθειασμό ρινικού διαφράγματος 2020.
Αξιολόγηση
Βαθμός4,7/5 (σε 12 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα