Μετά τη Ρινοπλαστική: Ανάρρωση & Οδηγίες Μετεγχειρητικά

Η ανάρρωση του ασθενούς είναι γρήγορη και η μετεγχειρητική περίοδος εντελώς ανώδυνη. Ο Δρ. Μοιρέας αναλύει διεξοδικά τις οδηγίες που αφορούν την περίοδο μετά την επέμβαση

Ρινοπλαστική Μετεγχειρητικές οδηγίες : Φροντίδα & Παρακολούθηση Μετά το Χειρουργείο

After the Rhinoplasty Procedure

Στο VIP-Rhinoplasty Center, ο Δρ. Μοιρέας αναλύει πάντοτε όλες τις μετεγχειρητικές οδηγίες, ενώ σας τις προσφέρει και γραπτώς, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ότι θα τις θυμάστε με σαφήνεια και λεπτομέρεια κατά την περίοδο της ανάρρωσης μετά την επέμβασή σας.

Οι πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Η άμεση μετεγχειρητική περίοδος

 • Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετά τη ρινοπλαστική επέμβαση. Μόλις 6 ώρες μετά το τέλος του χειρουργείου μπορεί να πάρει εξιτήριο ή πολύ σπάνια την επόμενη ημέρα το πρωί, σε κάποιες πολύ βαριές περιπτώσεις επανεπεμβάσεων
 • Στο εσωτερικό της μύτης τοποθετείται μόνο μια μικρή ποσότητα ρινικής αλοιφής - χωρίς να κλείνουμε την μύτη με γάζες - αποφεύγοντας την ταλαιπωρία του ασθενούς κατά την αφαίρεσή τους.
 • Μετά το χειρουργείο αισθητικής ή λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του εσωτερικού της μύτης με ρινοπλύσεις (με φυσιολογικό ορό ή αντίστοιχο σκεύασμα) και η τοποθέτηση ρινικής αλοιφής, 3 φορές την ημέρα για ένα περίπου μήνα.
 • Δεν χρειάζονται αναλγητικά, καθώς η επέμβαση δεν πονάει καθόλου.
 • Για 3 ημέρες δίδονται προληπτικά αντιβιοτικά.
 • Ο μικρός θερμοπλαστικός νάρθηκας ο οποίος τοποθετήθηκε στο χειρουργείο αφαιρείται μόλις 4-6 ημέρες μετά την επέμβαση. Η διαδικασία αυτή είναι εντελώς ανώδυνη και κρατάει λιγότερο από ένα λεπτό.
 • Γίνεται ήπιος καθαρισμός της περιοχής και αφαιρούνται τρία πολύ μικρά εξωτερικά ραμματάκια. Τίποτε από όλα αυτά δεν προκαλεί τον παραμικρό πόνο και η συνολική διάρκεια είναι μικρότερη των πέντε λεπτών.

Οι πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η ανάρρωση μετά την ρινοπλαστική

Meta ti rinoplastiki epemvasi. Anarrosi kai metegxeiritikes odhgies meta ti rinoplastikh. Dr Mireas

Παρότι είναι φυσικό ότι ο χρόνος που χρειάζεται για την πλήρη επούλωση ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων, εντούτοις οι γενικές οδηγίες ισχύουν για όλους

 • Θα πρέπει να περιμένετε ορισμένες εβδομάδες για να μπορέσετε να συμμετάσχετε σε σωματική άσκηση ή στον κλασσικό αθλητισμό, καθώς και να προσέχετε να μην τραυματίσετε με οποιονδήποτε τρόπο τη μύτη σας. Διαφορετικό χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί για να κάνετε ποδήλατο, από αυτό που θα απαιτηθεί για να κάνετε τζόγκινγκ.
 • Στο VIP-Rhinoplasty Center διαθέτουμε μάσκες ειδικής κατασκευής για αθλητές οι οποίοι επιδίδονται σε αθλήματα επαφής, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο και άλλα προκειμένου να επανέλθουν κατά το δυνατόν νωρίτερα στις προπονήσεις και τους αγώνες τους
 • Για ένα μήνα θα πρέπει να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή στο ισχυρό ψύχος.
 • Όλες τις περιόδους του χρόνου μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση χωρίς κανένα πρόβλημα υπό την προυπόθεση ότι αποφεύγεται η έκθεση σε μεγάλες θερμοκρασίες
 • Την περίοδο του καλοκαιριού, μπορείτε χωρίς κανένα πρόβλημα - μετά την αφαίρεση του νάρθηκα - να κάνετε μπάνιο στην θάλασσα, ακόμη και να βάλετε το κεφάλι σας στο νερό, τηρώντας δύο προυποθέσεις. Ότι θα αποφύγετε τις ώρες με μεγάλη θερμοκρασία και τις βουτιές από ύψος, δηλαδή θα κάνετε το μπάνιο σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και θα αποφύγετε τα κτυπήματα.
 • Αλκοόλ και κάπνισμα είναι προτιμότερο να περιοριστούν για ένα διάστημα.
 • Φακούς επαφής μπορείτε να φορέσετε άμεσα μετά την επέμβαση.
 • Γυαλιά οράσεως ή ηλίου επειδή πιέζουν την χειρουργημένη περιοχή θα μπορέσετε να ξαναβάλετε μετά από λίγες εβδομάδες. Ελαφρά γυαλιά που εφαρμόζουν απαλά στην μύτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνήθως άνετα περίπου έναν μήνα μετά την επέμβαση.
 • Στο VIP-Rhinoplasty Center διαθέτουμε ειδικό σύστημα εφαρμογής των γυαλιών σας ακόμη και άμεσα μετά την επέμβαση, στις περιπτώσεις που δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να φορέσετε φακούς επαφής ή επιθυμείτε να βάλετε γυαλιά ηλίου. Το σύστημα τοποθετείται στο μέτωπό σας πολύ εύκολα και είναι πολύ διακριτικό. Είναι κατασκευασμένο στις ΗΠΑ και χρησιμεύει για όλους τους τύπους γυαλιών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όσο χρονικό διάστημα θέλουμε να αποφύγουμε την εφαρμογή γυαλιών απ'ευθείας στην ράχη της μύτης.
 • Σε γενικές γραμμές μετά την πρώτη εβδομάδα από την επέμβαση η μετεγχειρητική φροντίδα είναι πολύ απλή με καθαρισμούς στο εσωτερικό της μύτης για έναν μήνα και αποφυγή απευθείας κτυπημάτων στην περιοχή της μύτης για μερικούς μήνες.

Επιστροφή στο σπίτι, επιστροφή στην χώρα διαμονής

Ο ασθενής μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να επιστρέψει στον τόπο διαμονής του αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, δηλαδή 5-6 ημέρες μετά την επέμβαση.

Για τους διαμένοντες εκτός Αθηνών, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τον τρόπο επιστροφής στην πόλη τους, εφόσον επιτρέπονται και μεγάλα υπερατλαντικά ταξίδια με αεροπλάνο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ιατρικά μιλώντας, δεν υπάρχει κανένας λόγος νέας επίσκεψης στο ιατρείο διότι το αποτέλεσμα της Diamond Piezo Rhinoplasty είναι ελεγχόμενο και ασφαλές.

Παρόλα αυτά και στα πλαίσια της δυνατής σχέσης που αναπτύσσουμε με τους ασθενείς μας, προτείνουμε μια επίσκεψη στο κέντρο μας 1 έτος μετά την επέμβαση, καθώς επίσης και μια ακόμη στα 3 με 5 χρόνια μετά.

Οι ασθενείς εκτός Αθηνών - και ιδίως οι εκτός Ελλάδος - μας τιμούν συχνά με την αποστολή φωτογραφιών τους από την περιοχή ή τη χώρα στην οποία διαμένουν.

Σύντομες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για την μετεγχειρητική περίοδο

Μπορώ να φυσήξω τη μύτη μου μετά την επέμβαση; Αν φυσήξω δυνατά θα χαλάσω τη ρινοπλαστική μου;

Αποφύγετε να φυσάτε τη μύτη σας για 2 εβδομάδες. Σκουπίστε την απαλά με χαρτομάντηλο, εάν χρειάζεται.


Μπορώ να φτερνιστώ μετά την επέμβαση; Αν φτερνιστώ δυνατά θα χαλάσω τη ρινοπλαστική μου;

Εάν σας έρθει φτάρνισμα φροντίστε να φτερνιστείτε πάντα με το στόμα ανοιχτό, για να μην αυξάνετε την πίεση στη μύτη και προκαλέσετε μικροαιμορραγία. Εάν ξεχαστείτε και προκαλέσετε κάτι τέτοιο, μην ανησυχήσετε. Τοποθετήστε ένα στεγνό βαμβάκι στην μύτη σας για 8-10 λεπτά και αφαιρέστε το στην συνέχεια απαλά. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.


Πώς πρέπει να κοιμάμαι μετά το χειρουργείο ρινοπλαστικής

Το κεφάλι σας θα είναι καλό να είναι λίγο ψηλότερα από το σώμα σας, οπότε, δεν πρέπει να κοιμάστε σε επίπεδη θέση. Για τις πρώτες 5 ημέρες μετά το χειρουργείο, κοιμηθείτε με το κεφάλι ελαφρά ανασηκωμένο με 1-2 μαξιλάρια, για να ελαττωθεί η πιθανότητα οιδήματος και μικροαιμορραγίας.


Μετά το χειρουργείο πότε μπορώ να κάνω ντους;

Μετά το χειρουργείο ρινοπλαστικής και έως ότου γίνει η αφαίρεση του νάρθηκα πλένετε το πρόσωπο σας με προσοχή για να μην βρέξετε το ναρθηκάκι και σκουπίστε απαλά για να το στεγνώσετε.

Μπορείτε να πλύνετε το σώμα σας κανονικά. Η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι αυτή που επιλέγετε συνήθως χωρίς πρόβλημα. Φροντίστε μόνο να μην κάνετε πολλή ώρα μπάνιο προκειμένου να αποφύγετε την μεγάλη παραγωγή ζεστών ατμών και αύξηση της θερμοκρασίας όλου του χώρου.


Μετά τη ρινοπλαστική επέμβαση πότε μπορώ να λουστώ;

Μετά το χειρουργείο ρινοπλαστικής και έως ότου γίνει η αφαίρεση του νάρθηκα καλό θα είναι να μην λουστείτε μόνοι σας για μια εβδομάδα - εκτός εάν μπορέσει να σας βοηθήσει κάποιος και να το κάνει αντί για σας. Μπορείτε να μπείτε στην μπανιέρα και να λουστείτε γέρνοντας το κεφάλι σας προς τα πίσω, ενώ οπωσδήποτε δεν πρέπει να σκύψετε προς τα μπροστά για να λουστείτε. Μην βρέξετε τον ρινικό νάρθηκα. Μια καλή λύση είναι το λούσιμο σε κομμωτήριο.

Πότε μπορώ να κολυμπήσω στη θάλασσα μετά τη ρινοπλαστική επέμβαση;

Μπορείτε να κολυμπήσετε στη θάλασσα αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα. Μπορείτε να βάλετε και το κεφάλι σας στο νερό αλλά θα πρέπει να προσέχετε μην τραυματιστείτε από άλλους κολυμβητές.

Μετά τη Ρινοπλαστική: Συχνές Ερωτήσεις Ασθενών Μετά το Χειρουργείο

syxnes erotiseis kai apantiseis meta apo xeirourgeio plastikis stin myth
Ο Δρ. Μοιρέας απαντά κατά την διάρκεια της επίσκεψης στις ερωτήσεις των ασθενών του

Στείλτε τις ερωτήσεις σας για να σας απαντήσουμε

Σε περίπτωση που θέλετε να θέσετε το δικό σας προσωπικό ερώτημα μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@vip-rhinoplasty.com ή να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα επικοινωνίας στην σελίδα contact.
Ο Δρ. Μοιρέας θα δώσει απάντηση σε οτιδήποτε μπορεί να σας απασχολεί και θα προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση για τη δική σας ξεχωριστή περίπτωση.
Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 21 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα