Στραβό διάφραγμα μύτης: Το Χειρουργείο Ευθειασμού της Σκολίωσης & η λειτουργική ρινοπλαστική

Το στραβό διάφραγμα είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος.

Η φυσιολογική αναπνοή γίνεται από την μύτη η οποία φιλτράρει, ενυδατώνει και ρυθμίζει την θερμοκρασία του αέρα που εισπνέουμε.

Προκειμένου να πραγματοποιείται σωστά η αναπνευστική λειτουργία πρέπει σε όλη την διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας να υπάρχει αρκετός χώρος και όχι μεγάλα στενώματα και εμπόδια.

 • Από τα πιο συχνά προβλήματα που δυσχεραίνουν την αναπνοή και προκαλούν προβλήματα όπως έντονες κεφαλαλγίες, ιγμορίτιδες κα. είναι το στραβό διάφραγμα μύτης, δηλαδή  η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η υπερτροφία των ρινικών κογχών (οστάρια που βρίσκονται μέσα στην μύτη και προς τα κάτω και έξω της ρινικής θαλάμης).

 • Αυτά τα ανατομικά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση του ατόμου ή να είναι αποτέλεσμα ενός τραύματος, μιας νόσου ή μιας προηγούμενης ρινοπλαστικής. Μπορούν να υφίστανται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και εξηγούν τα περισσότερα ρινικά αποφρακτικά προβλήματα.


ultrasonic septorhinoplasty dr mireas athens greece xeiroyrgeio diafragma (2)
Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος: Αριστερά : το στραβό ρινικό διάφραγμα κλείνει το ρουθούνι και εμποδίζει τη σωστή αναπνοή. Δεξιά: Φωτογραφία ασθενούς μετά το χειρουργείο λειτουργικής ρινοπλαστικής.

Τι είναι το διάφραγμα; Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Το διάφραγμα είναι ένας χόνδρος που χωρίζει την αριστερή από τη δεξιά ρινική θαλάμη.

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, που νοείται οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ευθεία μέση γραμμή, είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση.

Οφείλεται πολλές φορές σε γενετικές αιτίες, όπως σχιστίες, είτε σε τραυματισμούς κυρίως σε παιδιά κάτω των 6 ετών, όταν δηλαδή το διάφραγμα δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί.

Μπορεί επίσης να οφείλεται απλά στο γεγονός ότι το διάφραγμα είναι λίγο ψηλότερο και επειδή δεν χωράει μέσα στην μύτη σωστά λυγίζει προς την μια μεριά.

Στους περισσότερους η σκολίωση είναι μικρή και δεν έχει επιπτώσεις στην αναπνοή. Όταν υπάρχει, όμως, μεγάλη απόκλιση, μπορεί να προκληθεί παρεμπόδιση στη διέλευση του αέρα, γεγονός που καθιστά δυσχερέστερη την αναπνοή.

Εκτός από αυτό μπορεί να αποτελέσει την βασική αιτία σε χρόνια ρινίτιδα, ξηρότητα, ρινορραγίες, χρόνια ιγμορίτιδα, πονοκεφάλους, μειωμένη όσφρηση κ.ά.

Στους ασθενείς παρατηρείται επίσης κακή οξυγόνωση, η οποία προκαλεί ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

ultrasonic septorhinoplasty dr mireas athens greece xeiroyrgeio diafragma (3)
Αριστερά φωτογραφία ασθενούς πριν την επέμβαση. Δεξιά Φωτογραφία 6 ημέρες μετά το χειρουργείο ευθειασμού.

Προβλήματα μύτης που σχετίζονται με στραβό ρινικό διάφραγμα

Βουλωμένη μύτη, συχνοί πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, ροχαλητό, είναι κάποιες από τις ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι μάλλον το διάφραγμά σας είναι στραβό, εμποδίζει την σωστή αναπνευστική λειτουργία, με αποτέλεσμα οι ενοχλήσεις αυτές να γίνονται ολοένα και συχνότερες.


Tα συχνότερα προβλήματα μύτης που σχετίζονται με στραβό ρινικό διάφραγμα είναι 

 • Στραβό διάφραγμα και ροχαλητό
 • Στραβό διάφραγμα & ζαλάδες
 • Στραβό διάφραγμα  &πονοκέφαλος
 • Στραβό διάφραγμα  & βουλωμένη μύτη
 • Στραβό διάφραγμα  & ρινίτιδες - ιγμορίτιδες


Στην πρώτη εξέταση ο Ειδικός Χειρουργός Ωρλ. θα εξετάσει το εσωτερικό της μύτης σας με τον πλέον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, με ενδοσκόπηση και καταγραφή σε υπολογιστή προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη στραβού ρινικού διαφράγματος και υπερτροφίας ρινικών κογχών που δημιουργούν προβλήματα και παρεμποδίζουν τη σωστή αναπνοή.

Η λύση είναι η εγχείρηση ρινικού διαφράγματος και πρέπει να πραγματοποιείται από Ειδικό Χειρουργό ΩΡΛ.


Η Μαρία λόγω στραβού ρινικού διαφράγματος αντιμετώπιζε προβλήματα αναπνοής και συχνούς πονοκεφάλους.

Στραβό διάφραγμα μύτης | Διόρθωση με το Piezo

 • Ο Δρ. Μοιρέας έφερε πρώτος στην Ελλάδα το χειρουργικό σύστημα Piezo
 • Η τεχνική είναι πολύ πιο ασφαλής, προσφέρει πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, απαλλάσσει σε σημαντικό βαθμό από μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως πρήξιμο και μώλωπες και επιταχύνει την ανάρρωση.

Στραβό διάφραγμα μύτης: Το Χειρουργείο Ευθειασμού

Στο χειρουργείο ευθειασμού ρινικού διαφράγματος αφαιρούμε ή/και η μετακινούμε στην προβλεπόμενη θέση το σκολιό διάφραγμα (χόνδρινο ή/και οστέινο), συχνά καυτηριάζοντας ταυτόχρονα (ή αφαιρώντας τμήμα από) τις κάτω ρινικές κόγχες.

Αλλάζουμε έτσι ριζικά την ανατομία της περιοχής και οδηγούμε στην δραστική αύξηση της ποσότητας του αέρα που μπορεί να περάσει από την φυσιολογική οδό που είναι η μύτη.

Μετά την εγχείρηση για στραβό διάφραγμα ο ασθενής μπορεί και αναπνέει σωστά. Επιτυγχάνεται επίσης η ελάττωση του ροχαλητού και πιθανών απνοιών κατά την κατάκλιση. 

Το αποτέλεσμα όσον αφορά το στραβό διάφραγμα μύτης είναι άμεσο και μόνιμο.

Η Μαρία περιγράφει την εμπειρία της μετά το χειρουργείο ευθειασμο΄πυ ρινικού διαφράγματος.

Μετά την Επέμβαση Ευθειασμού Ρινικού Διαφράγματος: Ανάρρωση & Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Μετά την επέμβαση για στραβό διάφραγμα μύτης οι μετεγχειρητικές οδηγίες δίδονται στον ασθενή εγγράφως από τον Ειδικό Χειρουργό Ωτορινολαρρυγγολόγο.


Μετά το χειρουργείο για στραβό ρινικό διάφραγμα είναι η απαραίτητη η περιποίηση του εσωτερικού της μύτης με ρινοπλύσεις (με φυσιολογικό ορό) και η τοποθέτηση ρινικής αλοιφής, 3 φορές την ημέρα για ένα περίπου μήνα.

 • Δεν χρειάζονται αναλγητικά, καθώς η επέμβαση δεν πονάει.
 • Για 4 ημέρες δίδονται προληπτικά αντιβιοτικά.
 • Τα ράμματα είναι εσωτερικά και απορροφούνται /αποπίπτουν μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Συχνές ερωτήσεις για το στραβό ρινικό διάφραγμα

Δίνουμε απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις των ασθενών μας σχετικά με το στραβό διάφραγμα μύτης και την εγχείρηση ευθειασμού:

Γιατί να προτιμήσω να κάνω την επέμβαση με το Piezo;

H υπερσύγχρονη ρινοπλαστική με υπερήχους με το χειρουργικό σύστημα Piezo ένας νέος τρόπος διαμόρφωσης της οστών της μύτης, χωρίς οστεοτόμους και ράσπες αλλά με υπερήχους. 

Η τεχνική είναι πολύ πιο ακριβής, ασφαλής, προσφέρει πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, ενώ απαλλάσσει σε σημαντικό βαθμό από μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως πρήξιμο και μώλωπες και πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παλιά μέθοδο ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος.

Είναι επώδυνη η εγχείρηση ρινικού διαφράγματος;

Όχι. Ο ασθενής μετά την εγχείρηση για στραβό διάφραγμα δεν νοιώθει μετεγχειριτικό πόνο, εφόσον φυσικά έχει ακολουθηθεί σωστή χειρουργική τεχνική κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει η επέμβαση για στραβό ρινικό διάφραγμα;

Όπως και στη ρινοπλαστική η επέμβαση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος  μπορεί να γίνει με ασφάλεια από τη στιγμή ολοκλήρωσης της ανάπτυξης.
 • Συνήθως από τα 16 έτη για τα κορίτσια και από τα 18 για τα αγόρια (εξαίρεση αποτελούν σοβαρές διαμαρτίες κατά τη διάπλαση όπως τα περιστατικά λαγόχειλου που γίνεται νωρίτερα).

Πότε γίνεται η έξοδος από την κλινική; 

Ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα του χειρουργείου το βράδυ και πολύ σπάνια την επόμενη ημέρα το πρωί.

Θα έχω κάποιο πρήξιμο στην περιοχή του προσώπου;

Όχι, μετά από το χειρουργείο ρινικού διαφράγματος δεν υπάρχει κανένα πρήξιμο.

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα αισθανθώ διαφορά στην αναπνοή μου;

Στο εσωτερικό της μύτης συνηθέστατα έχουμε τοποθετήσει μόνο μικρή ποσότητα ρινικής αλοιφής -χωρίς να κλείνουμε την μύτη με γάζες-ταμπόν- αποφεύγοντας την ταλαιπωρία του ασθενούς κατά την αφαίρεσή τους. 

Από την επόμενη κιόλας ημέρα ο ασθενής θα διαπιστώσει εντυπωσιακή βελτίωση της αναπνοής του. Το αποτέλεσμα στη λειτουργία της μύτης είναι μόνιμο.

Τι πρέπει να κάνω μετά το χειρουργείο για ευθειασμό σε στραβό διάφραγμα μύτης;

Το μόνο που πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι να ακολουθήσει με συνέπεια ορισμένες απλές οδηγίες, όπως ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό στο εσωτερικό της μύτης και περιποίηση με μαλακτική αλοιφή για 3-4 εβδομάδες.

Λειτουργική & Αισθητική Ρινοπλαστική

Ο συνδυασμός λειτουργικής και αισθητικής ρινοπλαστικής είναι τις περισσότερες φορές το ζητούμενο από τους ασθενείς, αφού μπορούν ταυτόχρονα να βελτιώσουν την αναπνοή αλλά και την εμφάνισή τους.

Αισθητική ή λειτουργική ρινοπλαστική το ζητούμενο μετά από ένα χειρουργείο είναι να υπάρχει σωστή αναπνοή, αρμονία στο πρόσωπο, με φυσιολογική κίνηση κατά την ομιλία και τους μορφασμούς και η μύτη να συμβαδίζει με το φύλο, την ηλικία και την προσωπικότητα του ατόμου


Λειτουργική Μύτη


Στο πρώτο μέρος της ρινοπλαστικής επέμβασης – το λειτουργικό - γίνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες στο εσωτερικό της μύτης προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλύτερη αναπνοή, την αποτελεσματική στήριξη όλου του οστεοχόνδρινου σκελετού, αλλά και να πάρουμε τα απαραίτητα μοσχεύματα τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια.


Όμορφη – Φυσική Μύτη

Στο δεύτερο μέρος του χειρουργείου πλαστικής στη μύτη– το αισθητικό - επεμβαίνουμε στο εξωτερικό τμήμα της μύτης προκειμένου να τροποποιήσουμε το σχήμα, το μέγεθος και τις αναλογίες της προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια ωραία μύτη η οποία θα ταιριάζει αρμονικά στο συγκεκριμένο πρόσωπο και θα το ομορφαίνει.


Μπορεί η ρινοπλαστική να με βοηθήσει να αναπνεύσω σωστά;

Η Μαργαρίτα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα αναπνοής. Το δεξί της ρουθούνι έκλεινε τελείως όταν προσπαθούσε να πάρει αναπνοή. 

Μετά τη ρινοπλαστική με τον Δρ. Μοιρέα MD-PhD μπορεί επιτέλους να αναπνεύσει σωστά. Για τη διάνειξη της στενής ρινικής βαλβίδας κατά την έντονη εισπνοή και την ισχυροποίηση των ρουθουνιών  κ του ακρορρινιου. 

Συμπληρωματικά επέλεξε να διορθώσει ελαφρώς την εξωτερική εμφάνιση της μύτης της ισιώνοντάς την, προκειμένου να επιτύχει το απόλυτα φυσικό και αρμονικό με το πρόσωπό της αποτέλεσμα.

Ευθειασμός Ρινικού Διαφράγματος & άλλες επεμβάσεις

Για αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας και ροχαλητού η εγχείρηση για στραβό διάφραγμα μπορεί να συνδυαστεί με:

 • Φαρυγγουπερώιο πλαστική ή εκτομή σταφυλής
 • Αμυγδαλεκτομή
 • Αδενοτομή (για κρεατάκια μόνο σε ενήλικες).

Διάφραγμα μύτης Κόστος Χειρουργείου

Το κόστος για διάφραγμα μύτης εξαρτάται από τη δική σας ξεχωριστή περίπτωση. Διαβάστε αναλυτικά σχετικά με τις τιμές ρινοπλαστικής .
Αξιολόγηση
Βαθμός4,7/5 (σε 13 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα