Κίνδυνοι Ρινοπλαστικής Επέμβασης. Πιθανές Επιπλοκές & Παρενέργειες Μετά την Πλαστική στη Μύτη

Υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές κατά τη διάρκεια ενός χειρουργείου πλαστικής στη μύτη; Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες μετά από μια αισθητική ή λειτουργική ρινοπλαστική επέμβαση;

Πιθανοί Κίνδυνοι & Επιπλοκές κατά τη διάρκεια της Ρινοπλαστικής επέμβασης

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση έτσι κατά τη διάρκεια ή μετά το χειρουργείο αισθητικής ή  λειτουργικής ρινοπλαστικής μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι ή επιπλοκές, καθώς και ένα συγκεκριμένο σύνολο οδηγιών που πρέπει να ακολουθήσετε με συνέπεια κατά τη μετεγχειρητική περίοδο και την περίοδο ανάρρωσης.
Fovamai Tin anaisthisia kai ton Pono. Yparxoyn Kindinoi kai Epiplokes sto Xeiroyrgeio Rinoplastikis? Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty Surgeon. Exelixis Medical Athens. Greece
Σε κάθε περίπτωση η ικανότητα, η εμπειρία και τα μέσα που διαθέτει ο Εξειδικευμένος Πλαστικός Χειρουργός Μύτης βοηθούν στην πρόληψη και αποφυγή κατά τη διάρκεια της ρινοπλαστικής επέμβασης.

Κίνδυνοι κατά τη διάρκεια πλαστικής επέμβασης στη μύτη:

Κάθε επέμβαση έχει πιθανούς κινδύνους. Όσον αφορά στο χειρουργείο ρινοπλαστικής, αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Η συχνότερη μικροπαρενέργεια η οποία είναι κοινή σε όλες τις επεμβάσεις της μύτης είναι η αιμορραγία. Υπάρχει πάντα μια μικρή αιμορραγία μετεγχειρητικά και σχεδόν πάντα σταματά μόνη της. Ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ μικρός κίνδυνος για μια αρκετά μεγάλη ρινορραγία. Αυτό μπορεί να συμβεί έως και 10 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναισθησία. Η αναισθησιολογική μας ομάδα είναι σταθερή και πολύ έμπειρη προκειμένου να προλάβει και να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε θέμα αφορά την νάρκωση κατά την επέμβαση 
 • Λοίμωξη κατά την επούλωση. Προληπτικά χορηγούμε στους ασθενείς μας αντιβιοτική αγωγή για 3 ημέρες προκειμένου να καλύψουμε αυτό το ενδεχόμενο
 • Κακή επούλωση πληγών ή δύσμορφες ουλές. Η σωστή μικροχειρουργική τεχνική που ακολουθούμε καθώς και τα εξαιρετικής ποιότητας ράμματα και εργαλεία εξασφαλίζουν την καλύτερη επούλωση και την αποφυγή ανάπτυξης δύσμορφων ουλών
 • Αλλαγή στην αίσθηση του δέρματος (μούδιασμα ή ευαισθησία). Είναι αναμενόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα -ιδίως στην περιοχή του ακρορρινίου- να υπάρχει αλλαγή στην αίσθηση του δέρματος. Η σωστή τεχνική διάνοιξης και σύγκλεισης των τραυμάτων διασφαλίζει ουσιαστικά ότι το πρόβλημα αυτό θα υποχωρήσει λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση και τελικά θα εξαφανιστεί εντελώς.
 • Η διάτρηση του ρινικού διαφράγματος, ένας σπάνιος κίνδυνος, (μια τρύπα δηλαδή στο ρινικό διάφραγμα που μπορεί να αποκατασταθεί με μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση). Όταν ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες που του έχουμε δώσει ο κίνδυνος αυτός ελαχιστοποιείται. 
 • Αποχρωματισμός του δέρματος και πρήξιμο. Το μετεγχειρητικό οίδημα υποχωρεί σιγά-σιγά και απαιτείται υπομονή από τον ασθενή για να δει το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Ιδίως σε ασθενείς που το δέρμα στην περιοχή της μύτης είναι παχύ και λιπαρό το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να φτάσει και το ένα έτος.
 • Πιθανότητα αναγκαιότητας επαναληπτικής χειρουργικής επέμβασης. Σε περιπτώσεις που υπάρχει μετεγχειρητική κάκωση, υπερβολική πίεση σε κάποια τμήματα της μύτης ή πλημμελής μετεγχειρητική φροντίδα μπορεί να απαιτηθεί δεύτερη επέμβαση. Επίσης, σε κάποιο ιδιαίτερα μικρό ποσοστό μπορεί να γίνει μικροπαρέμβαση για βελτίωση ενός εντοπισμένου προβλήματος, όπως για παράδειγμα η λύση μιας μικρής μετεγχειρητικής σύμφυσης η οποία δημιουργήθηκε γιατί ο ασθενής δεν έκανε σωστά και τακτικά τις ρινοπλύσεις του όπως προβλέπεται. 
 • Μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην εμφάνιση της μύτης. Αυτό είναι προφανώς σχετικό, καθώς εξαρτάται καταρχήν από τις προσδοκίες του ασθενούς σε συνδυασμό με την πρότερη συνεννόηση με τον χειρουργό για τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στο κέντρο μας με την χρήση της 3D προσομοίωσης ελαττώνουμε ακριβώς αυτή την πιθανότητα, να υπάρχει λανθασμένη συνεννόηση πριν την επέμβαση για το τι πρέπει να γίνει στο χειρουργείο και το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμούμε να έχουμε

Πιθανοί κίνδυνοι & επιπλοκές μετά από μια ρινοπλαστική επέμβαση:

Εκτός από τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν μπορεί να υπάρξουν μερικές μικρές παρενέργειες που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε, καθώς η μύτη σας μετά την πλαστική βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης.

Φυσικά κάθε ασθενής είναι διαφορετικός οπότε πιθανόν να μην αντιμετωπίσετε καμία από αυτές τις παρενέργειες.

 • Πόνος μετά τη ρινοπλαστική δεν υπάρχει. Καθώς η περιοχή βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης επειδή έχουμε να κάνουμε με οστά και χόνδρους, και όχι μόνο με δέρμα, οι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν μια μικρή δυσφορία μετά την επέμβαση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πιο πολλοί ασθενείς περιγράφουν ένα αίσθημα βάρους και όχι πόνο. Γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν συνιστούμε την λήψη αναλγητικών αλλά δεν την απαγορεύουμε κιόλας. Μερικοί ασθενείς επιλέγουν την χρήση ενός απλού παυσίπονου η οποία είναι αρκετή για να καταπολεμήσει αυτή την μικροενόχληση.
 • Το οίδημα γύρω από τα μάτια και τη μύτη είναι επίσης αρκετά συνηθισμένο και σε μεγάλο βαθμό υποχωρεί μετά από περίπου δύο εβδομάδες. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ένα μικρό οίδημα μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει για 6 μήνες έως και ένα έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση, λόγω πιθανής αυξημένης ευαισθησίας της περιοχής.
 • Οι μώλωπες είναι επίσης μια πολύ συχνή παρενέργεια, που εξαρτάται από την ευαισθησία σας στην χειρουργική επέμβαση, το δέρμα σας και την έκταση της ίδιας της χειρουργικής επέμβασης. Συνήθως εκτείνονται γύρω από τα μάτια και τη μύτη και μπορούν να διαρκέσουν έως και 10-15 ημέρες. Θεωρούνται φυσιολογικοί μετά την εγχείρηση.
 • Οι ουλές εμφανίζονται μετά από τη ρινοπλαστική, αν και συχνά δεν είναι αντιληπτές. Στην κλειστή ρινοπλαστική, για παράδειγμα, γίνεται μια τομή στο εσωτερικό των ρουθουνιών όπου οι ουλές είναι εντελώς κρυμμένες. Η ανοικτή ρινοπλαστική περιλαμβάνει μια μικρή τομή στο δέρμα που χωρίζει τα δύο ρουθούνια. Αυτή η τομή συνήθως επουλώνεται πολύ καλά και δεν είναι διακριτή, ενώ σας παρέχουμε και μια ειδική επουλωτική αλοιφή για εφαρμογή στην περιοχή προκειμένου να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο την διαδικασία.
 • Μόνιμα εξωτερικά σημάδια μένουν σπάνια αλλά είναι ελάχιστα και δυσδιάκριτα -αν και κάθε είδους χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι ως κάποιο σημείο απρόβλεπτη- οπότε είναι συνετό να παραμένουμε ρεαλιστές.

Meta Ti Rinoplastiki Tha Meinei Simadi I Oyli? Yparxoun Kindynoi Kai Epiplokes Plastikis Epemvasis Sti Myti? Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty. Exelixis Medical Athens Greece

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την χειρουργημένη περιοχή τυχόν αλλαγές ή ανωμαλίες.

Εάν παρατηρήσετε κάτι για το οποίο δεν σας έχουμε ήδη ενημερώσει και δεν αναφέρεται στα έντυπα που σας έχουμε δώσει και σας προκαλεί ανησυχία, καλό θα ήταν να μας ενημερώσετε προκειμένου εάν χρειάζεται κάποια φροντίδα ο χειρουργός σας να σας δώσει τις αντίστοιχες οδηγίες.

Μετεγχειρητική φροντίδα: Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής

Στο κέντρο μας δίνουμε πάντοτε γραπτές αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την μετεγχειρητική περίοδο, περιγράφοντας το τι μπορείτε να παρατηρήσετε στην μύτη σας, καθώς και το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνετε για να έχετε την καλύτερη και πιο γρήγορη ανάρρωση. Είναι μεγάλης σημασίας να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες με συνέπεια για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Ο Δρ. Μοιρέας έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στα ενημερωτικά αυτά έντυπα προκειμένου - σε συνδυασμό με την επίσκεψή σας και την συζήτηση μαζί του - να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την πιο ήπια μετεγχειρητική περίοδο.  

Σε γενικές γραμμές η ανάρρωση των ασθενών μας είναι γρήγορη, η μετεγχειρητική περίοδος ανώδυνη και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες ταχύτατη.

Επιλέξτε τον Κατάλληλο Πλαστικό Χειρουργό Μύτης για Εσάς

Η επιλογή του σωστού χειρουργού για τη δική μας ξεχωριστή περίπτωση απαιτεί σωστή και σχολαστική έρευνα, ώστε να είμαστε σίγουροι αφενός ότι έχουμε επιλέξει τον κατάλληλο πλαστικό χειρουργό μύτης και αφετέρου ότι πράγματι θέλουμε να προχωρήσουμε σε ρινοπλαστική επέμβαση.

Βασικό κριτήριο μας για την επίτευξη του επιθυμητού φυσικού λειτουργικού και αρμονικού αποτελέσματος μετά από ένα χειρουργείο πλαστικής στη μύτη θα πρέπει να είναι η Εξειδίκευση του Πλαστικού Χειρουργού στην Λειτουργική & Αισθητική Ρινοπλαστική (αρχική και επανεπέμβαση).

Rinoplastiki: Yparxoun Kindynoi Kai Epiplokes Kata ti Diarkeia kai Meta To Xeirourgeio Plastikis Sti Miti ? Dr Mireas Ultrasonic Rhinoplasty. Exelixis Medical Athens Greece

 • Βρείτε κάποιον που αισθάνεστε άνετα, εμπιστεύεστε, έχει εμπειρία και απαντά ειλικρινά σε όλες τις ερωτήσεις σας.
 • Ο χειρουργός σας θα φροντίσει να κατανοήσετε πλήρως τη χειρουργική επέμβαση και ό,τι αυτή συνεπάγεται πριν αρχίσετε να σχεδιάζετε μαζί του το ταξίδι της ρινοπλαστικής σας.
 • Ο σωστός χειρουργός είναι έμπειρος, αξιόπιστος και ενημερωμένος

Συχνές ερωτήσεις για τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της Ρινοπλαστικής επέμβασης

Η ρινοπλαστική είναι μια ασφαλής επέμβαση;

Όπως και σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά σε γενικά πλαίσια μπορούμε να πούμε πως η ρινοπλαστική είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές χειρουργείο

Φοβάμαι τη γενική νάρκωση στο χειρουργείο ρινοπλαστικής. Μπορεί να πάθω κάτι;

Δεν συντρέχει κάποιος λόγος να φοβάστε τη γενική αναισθησία. Κατά τη διαδικασία γενικής νάρκωσης τα φάρμακα που χορηγούνται από τους αναισθησιολόγους είναι εδώ και δεκαετίες απολύτως ασφαλή. Κατά τη διάρκεια που θα παραμείνετε ναρκωμένος βρίσκεστε υπό διαρκή παρακολούθηση από μία ομάδα εξειδικευμένων αναισθησιολόγων καθώς και από τα πιο σύγχρονα αναισθησιολογικά μηχανήματα (monitoring). 

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση στη μύτη;

Οι επεμβάσεις πλαστικής της μύτης εφόσον χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός και γίνουν σωστά δεν εμφανίζουν καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Μετά την επέμβαση ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν κάποια αίσθηση βάρους στο πρόσωπο, μια ευαισθησία ή κάποιο μούδιασμα, αλλά αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα πόνος. Σε περίπτωση που νιώθετε μια κάποια μικροενόχληση και θέλετε μπορείτε να πάρετε ένα απλό παυσίπονο (Depon ή Panadol) και αυτό είναι υπέραρκετό
Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 24 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα