Ρινοπλαστική Επανεπέμβαση: Επαναληπτικό Χειρουργείο μετά από Αποτυχημένη Ρινοπλαστική

Αποτυχημένη ρινοπλαστική συνήθως σημαίνει κακό αποτέλεσμα στην εμφάνιση και ταυτόχρονα στην λειτουργία της μύτης.

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια συναντάμε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι καταφεύγουν στο ιατρείο του Δρ. Μοιρέα για ρινοπλαστική επανεπέμβαση, δηλαδή για επαναληπτικό χειρουργείο πλαστικής στη μύτη, προκειμένου να διορθωθούν τα άσχημα αποτελέσματα μετά από μια ή και περισσότερες αποτυχημένες ρινοπλαστικές επεμβάσεις.

Μερικές φορές είναι τόσο εμφανές ότι έχει προηγηθεί επέμβαση στην περιοχή και η αποκατάσταση ρινοπλαστικής επιβάλλεται, λόγω παραμόρφωσης μύτης, καθώς η μύτη εκτός από άσχημη φαίνεται εμφανώς ότι βλάπτει την φυσιολογική κινητικότητα του προσώπου όταν ο άνθρωπος κάνει μορφασμούς, γελάει, απογοητεύεται, δακρύζει ή χαμογελά.

Επίσης, σαφώς πρέπει να τονιστεί ότι εάν μετά από επέμβαση ρινοπλαστικής η αναπνευστική λειτουργία δεν είναι φυσιολογική, η επανεπέμβαση πλαστικής στη μύτη θεωρείται επιβεβλημένη και το αρχικό χειρουργείο ιδιαίτερα αποτυχημένο.

Αποτυχημένη Ρινοπλαστική Διόρθωση VS Αρχική Ρινοπλαστική

Είναι γεγονός πως η επανεπέμβαση μετά από μία αποτυχημένη ρινοπλαστική είναι πιο δύσκολο να γίνει από μία αρχική ρινοπλαστική.

Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο πιο εύκολο είναι να φτιάξεις κάτι από την αρχή και πόσο δυσκολότερο είναι να συναρμολογήσεις κάτι που έχει υποστεί μεγάλη φθορά με αποτέλεσμα να χαλάσει.

Diorthotiki Rinoplastiki. Epanalipsi Xeiroyrgeiou Rinoplastikhs meta apo apotyxhmenh Epemvasi. Dr Mireas
Η επανορθωτική ρινοπλαστική γίνεται προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλήψεις των προηγούμενων αποτυχημένων ρινοπλαστικών με τρόπο σωστό και να αποκαταστήσουν την ομορφιά και την λειτουργία της μύτης σας.
Apotyximeni Rinoplastiki : Fotografia Asthenous Prin thn Diorthotiki Rinoplastikh
Apotiximeni Rinoplastiki. Fwtografia Asthenous Prin tin Epanorthotiki Rinoplastikh
Η επανεπέμβαση, γνωστή και ως revision- επαναληπτική ρινοπλαστική είναι επέμβαση που πρέπει να διενεργείται από Εξειδικευμένους Έμπειρους Ρινοχειρουργούς Ωτορινολαρυγγολόγους - Πλαστικούς Χειρουργούς.
Epanalipsi Rinoplastikis Epemvasis : Fotografia Asthenous Prin tin Diorthotiki Rinoplastikh . Dr Mireas
Epanaliptiki Rinoplastiki : Asthenis me Apotiximeni Rinoplastiki. Dr Mireas

Αποτυχημένες ρινοπλαστικές: Τα λάθη  & πώς θα τα διορθώσουμε

Οι γενικοί στόχοι της ρινοπλαστικής επανεπέμβασης είναι ίδιοι με αυτούς της αρχικής επέμβασης, αλλά πολλές φορές υπάρχουν περιορισμοί λόγω μεγάλης επιβάρυνσης από το πρώτο χειρουργείο.

Συγκεντρώσαμε κάποια από τα λάθη που μπορεί να έγιναν στις προηγούμενες αποτυχημένες ρινοπλαστικές επεμβάσεις.

 • Κατά το πρώτο χειρουργείο πλαστικής στη μύτη μπορεί να έχει αφαιρεθεί μικρότερο τμήμα χόνδρου ή οστού. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως προχωρούμε στην συμπληρωματική αφαίρεση.
 • Το μόσχευμα μπορεί να έχει μετακινηθεί σε λάθος θέση. Η επανατοποθέτηση του ή η τοποθέτηση νέου στην σωστή θέση μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
 • Μπορεί να έχει αφαιρεθεί μεγαλύτερο τμήμα οστού ή χόνδρου από αυτό που θα έπρεπε. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η μετακίνηση των τμημάτων που έχουν μείνει σε νέα θέση - με καθήλωση και υποστήριξη για κάλυψη του ελλείματος ή η χρήση μοσχευμάτων για τον ίδιο λόγο.

Τα μοσχεύματα στη ρινοπλαστική

Σχετικά με τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούμε γενικά στις ρινοπλαστικές, να αναφέρουμε ότι συνήθως προτιμούμε να τα παίρνουμε από την περιοχή του διαφράγματος, εάν αυτό είναι δυνατό.

Δυστυχώς στις ρινοπλαστικές επανεπεμβάσεις πολλές φορές είναι επιβεβλημένο να λάβουμε τα μοσχεύματα από τον χόνδρο του αυτιού ή από τον χόνδρο των πλευρών, λόγω του ότι το διάφραγμα έχει αλλοιωθεί, παραμορφωθεί ή αφαιρεθεί από το πρώτο χειρουργείο.

Epanaliptiki Rinoplastiki . Diorthosi Apotyximenis Rinoplastikis me Mosxevma apo to Ayti. Dr Mireas.
Epanorthotiki Rinoplastiki : Diorthosi apotiximenhs Rinoplastikis me mosxevfa apo to ayti. Afairesi narthika, proti antidrasi, Martyria asthenous. Dr Mireas

Ρινοπλαστική ξανά : Μετά την αποτυχημένη ρινοπλαστική διορθώνουμε τα λάθη

Κατά τη ρινοπλαστική επανεπέμβαση μπορούν να γίνουν από πολύ λίγοι έως και πάρα πολλοί χειρουργικοί χρόνοι, γι’ αυτό το λόγο η χρονική διάρκεια μπορεί να ποικίλλει τόσο πολύ.

Ακολούθως αναφέρονται πολλοί διαφορετικοί πιθανοί χρόνοι της επέμβασης. Κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και κατά περίπτωση επιλέγονται οι κατάλληλοι συνδυασμοί

 • Μικρές τομές εντός των δύο ρουθουνιών (μη ορατές μετεγχειρητικά) και σε περίπτωση ανοικτής ρινοπλαστικής ένωση των τομών μεταξύ τους στο κάτω μέρος της μύτης.
 • Αφαίρεση του ύβου - καμπούρας της μύτης.
 • Ευθειασμός της μύτης (οστέινο ή/και χόνδρινο τμήμα).
 • Ανύψωση του κάτω μέρους της μύτης (σε πεσμένη μύτη).
 • Διόρθωση στο ακρορρίνιο. Μορφοποίηση του κάτω μέρους (ακρορρινίου) που μπορεί να περιλαμβάνει λέπτυνση μύτης, ανύψωση μύτης, ενίσχυση μύτης κ.α.
 • Ελάττωση όλων των διαστάσεων της μύτης (σε μεγάλη μύτη , μύτη με φαρδιά κορυφή).
 • Αύξηση όλων των διαστάσεων της μύτης ( σε μικρή μύτη) με την χρήση μοσχευμάτων.
 • Ενίσχυση του κάτω μέρους της μύτης σε περίπτωση που κατά την έντονη εισπνοή έχουμε το φαινόμενο της εισολκής (collapse).
 • Αύξηση της γωνίας της μύτης (όπως την βλέπουμε από κάτω) σε περίπτωση που έχουμε πολύ στενή μύτη (στενή έσω βαλβίδα) και δυσκολία ρινικής αναπνοής.
 • Λήψη μοσχευμάτων από τις ακόλουθες κατά σειρά προτίμησης περιοχές: διάφραγμα, άλλες περιοχές της μύτης, αυτί, θωρακική πλευρά.
 • Αφαίρεση του σκολιού - στραβού ρινικού διαφράγματος ή μετακίνησή του στην μέση γραμμή εφόσον απαιτείται.
 • Ελάττωση του μεγέθους των ρουθουνιών.
 • Συρραφή των τομών με απορροφήσιμα ράμματα (σε ανοικτή ρινοπλαστική τοποθετούνται 3 πολύ μικρά ράμματα στην βάση της μύτης).
 • Τοποθέτηση ήπιου πωματισμού στο εσωτερικό της μύτης για 1 ημέρα.
 • Τοποθέτηση μικρού νάρθηκα στην ράχη της μύτης για 1 εβδομάδα.

Χρήσιμες πληροφορίες για το χειρουργείο διορθωτικής ρινοπλαστικής

Οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το χειρουργείο ρινοπλαστικής επανεπέμβασης σε λίγες γραμμές:

Αναισθησία

Το χειρουργείο επανορθωτικής ρινοπλαστικής γίνεται με γενική αναισθησία συνηθέστερα και σε μερικές περιπτώσεις τοπική.

Διάρκεια επέμβασης

Η χρονική διάρκεια της ρινοπλαστικής επανεπέμβασης εξαρτάται από το είδος του προβλήματος. Μπορεί να κυμανθεί από 45 λεπτά έως και πάνω από 3 ώρες σε περιπτώσεις στις οποίες γίνεται και λήψη πολλών μοσχευμάτων από άλλες περιοχές.

Παραμονή στην κλινική

Εξιτήριο 6 ώρες μετά την επέμβαση. Σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις, όπως φαρυγγουπερώιο πλαστική το εξιτήριο γίνεται την επομένη το πρωί.

Αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα της επαναληπτικής ρινοπλαστικής είναι μόνιμο.

Συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις

Εάν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα δυσχέρειας ρινικής αναπνοής μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα ευθειασμός ρινικού διαφράγματος και καυτηρίαση κογχών και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για λειτουργική επανεπέμβαση ρινοπλαστικής (Functional Revision Rhinoplasty).

Για αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας και ροχαλητού μπορεί να συνδυαστεί με αδενοτομή, αμυγδαλεκτομή, φαρυγγουπερώιο πλαστική ή εκτομή σταφυλή

Συχνές ερωτήσεις για τη ρινοπλαστική επανεπέμβαση

Απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις των ασθενών μας σχετικά με την επανορθωτική ρινοπλαστική

Μετά από πόσο καιρό μπορώ να προχωρήσω σε διόρθωση της αποτυχημένης ρινοπλαστικής μου;

Περίπου μετά από 9 μήνες, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης από την αποτυχημένη ρινοπλαστική επέμβαση

Epanaliptiki Rinoplastiki. Diorthosi Mitis Meta apo Apotiximeni Plastiki sti Myti. Empeiria Asthenous. Dr Mireas

Πόσο καιρό διαρκεί το πρήξιμο στο πρόσωπο;

Εάν η παρέμβαση είναι ιδιαίτερα μικρή μπορεί να μην υπάρξει σχεδόν καθόλου οίδημα.

Πονάει η επανεπέμβαση αποτυχημένης ρινοπλαστικής;

Όχι. Ο πόνος μετά την αρχική ρινοπλαστική ή την επανορθωτική ρινοπλαστική είναι ένας μύθος.

Όπως ακριβώς και στην πρώτη ρινοπλαστική όταν εφαρμόζεται η σωστή χειρουργική τεχνική κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο μετεγχειρητικός πόνος ρινοπλαστικής για τον ασθενή είναι αμελητέος.

Το ίδιο ισχύει και για την αφαίρεση του πωματισμού που είναι εντελώς ανώδυνη.

Πότε γίνεται η έξοδος από την κλινική μετά την επαναληπτική ρινοπλαστική;

Την ίδια μέρα το βράδυ ή την επόμενη ημέρα το πρωί.

Πόσο καιρό διαρκεί το πρήξιμο στο πρόσωπο;

Εάν η παρέμβαση είναι ιδιαίτερα μικρή μπορεί να μην υπάρξει σχεδόν καθόλου οίδημα.

Εάν χρειαστεί να γίνει μεγαλύτερη διόρθωση τότε ισχύει ό,τι και στην αρχική επέμβαση. Δηλαδή το οίδημα και τυχόν εκχυμώσεις περιορίζονται πλέον μόνο στην περιοχή της μύτης, είναι πολύ μικρής έκτασης και σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων έχουν υποχωρήσει σχεδόν εντελώς.

Χρειάζεται παρακολούθηση από τον χειρουργό μετά την επανεπέμβαση;

Την επόμενη ημέρα, μετά την διόρθωση στην αποτυχημένη ρινοπλαστική ο χειρουργός θα αφαιρέσει τον πωματισμό –εφόσον υπάρχει.

Στο εσωτερικό της μύτης συνηθέστατα έχουμε τοποθετήσει μόνο μικρή ποσότητα ρινικής αλοιφής -χωρίς να κλείνουμε την μύτη με γάζες- αποφεύγοντας την ταλαιπωρία του ασθενούς κατά την αφαίρεσή τους.

 • Μόλις την 6η ημέρα μετά την επέμβαση αφαιρείται ο μικρός θερμοπλαστικός νάρθηκας ο οποίος τοποθετήθηκε στο χειρουργείο. Η διαδικασία αυτή είναι εντελώς ανώδυνη και κρατάει λιγότερο από ένα λεπτό.
 • Γίνεται ήπιος καθαρισμός της περιοχής και αφαιρούνται τρία πολύ μικρά εξωτερικά ραμματάκια. Τίποτε από όλα αυτά δεν προκαλεί τον παραμικρό πόνο και η συνολική διάρκεια είναι μικρότερη των πέντε λεπτών.
 • Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει νάρθηκας τοποθετούμε ειδικά αυτοκόλλητα –steristrip- στη ράχη της μύτης, τα οποία αφαιρούμε συνήθως σε 5-7 ημέρες.
Rinoplastiki. Afairesi narthika meta ti revision rinoplastiki. Dr Mireas
Epanorthotiki Rinoplastiki. Meta ti diorthotiki rinoplawstikh afairountai ta rammata. Dr Mireas

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι αντιληπτό το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την αποκατάσταση ρινοπλαστικής;

Εάν η παρέμβαση είναι μικρή – πχ μια μικρή ατέλεια στον ύβο (καμπούρα) – τότε το αποτέλεσμα είναι άμεσα αντιληπτό (στην αφαίρεση του νάρθηκα) σχεδόν στο σύνολό του.

Εάν υπάρχει μεγάλη παραμόρφωση μύτης και χρειαστεί να γίνει μεγαλύτερη διόρθωση τότε ισχύει ό,τι και στις αρχικές επεμβάσεις δηλαδή:

 • Με την αφαίρεση του νάρθηκα (δηλαδή σε μία εβδομάδα) γίνεται άμεσα αντιληπτή η διαφορά στο σχήμα της μύτης.
 • Για μία περίπου ακόμη εβδομάδα ακολουθεί με γοργό ρυθμό η ελάττωση του οιδήματος και φθάνουμε περίπου στο 80% του αποτελέσματος. Σε 3 περίπου μήνες έχουμε σχεδόν το σύνολο του αποτελέσματος.
 • Μετά την πάροδο ενός έτους η μύτη πλέον είναι ισχυρή, ανθεκτική και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι αντιληπτό το λειτουργικό αποτέλεσμα μετά την επανορθωτική ρινοπλαστική;

Ο ασθενής θα μπορεί να αναπνεύσει κανονικά την επόμενη κιόλας ημέρα, μετά την ανώδυνη αφαίρεση του πωματισμού. Το αποτέλεσμα στη λειτουργία της μύτης είναι μόνιμο.

Diorthotiki Rinoplastiki. Apokatastasi Anapnois Meta apo Apotyxineni Rinoplastiki Epemvasi. Empeiria Asthenous. Dr Mireas.

Η ρινοπλαστική μου από το Α έως το Ω

Δείτε βήμα – βήμα τη διαδικασία προς τη ρινοπλαστική επέμβαση. Από την ημέρα της πρώτης επίσκεψης έως το χειρουργείο και την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς σε βίντεο και φωτογραφίες.

Παρακολουθήστε βίντεο ασθενών και αληθινές μαρτυρίες για διαφορετικές περιπτώσεις ρινοπλαστικών επεμβάσεων

Αποτυχημένες Ρινοπλαστικές: Diamond Επανορθωτική Ρινοπλαστική με Υπερήχους με το Χειρουργικό Σύστημα Piezo

Η ρινοπλαστική επαναληπτική επέμβαση με υπερήχους, με τη χρήση του νέου υπερσύγχρονου συστήματος υπερήχων Piezo, το οποίο έφερε στην Ελλάδα ο Δρ. Μοιρέας εγγυάται το τέλειο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Ιδίως σε επανεπεμβάσεις στις οποίες υπήρχε ιδιαίτερα βαρύ ιστορικό και η απόφαση για επανάληψη ρινοπλαστικής πολύ δύσκολη, τα πράγματα πλέον είναι πολύ καλύτερα διότι:

 • Η νέα τεχνική ρινοπλαστική με υπερήχους δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να κάνει γλυπτική στα οστά και να αποφεύγει τις οστεοτομίες, δηλαδή τα σπασίματα των οστών.
 • Μπορούμε να χειριστούμε τα «στραβά» κολλημένα οστά με απόλυτη ακρίβεια.
 • Μπορούμε να διαμορφώσουμε εύκολα ακόμη και «κινητά» οστά.
 • Μπορούμε να επέμβουμε και σε περιπτώσεις που υπάρχει πολύ πρόσφατο κτύπημα και μεγάλη παραμόρφωση λόγω πολλών και ασύμμετρων καταγμάτων.
 • Η τεχνική είναι πολύ πιο ασφαλής, προσφέρει πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, απαλλάσσει σε σημαντικό βαθμό από μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως πρήξιμο και μώλωπες και επιταχύνει την ανάρρωση.

Η επιτυχημένη ρινοπλαστική

Η επιτυχία μίας ρινοπλαστικής εξαρτάται από την επιλογή ενός έμπειρου Ρινοπλαστικού Χειρουργού Ωρλ, ο οποίος σε συνεννόηση με τον ασθενή θα δημιουργήσει μία μύτη που θα δένει αρμονικά με το πρόσωπό του.

Αισθητική ή λειτουργική ρινοπλαστική το ζητούμενο μετά από ένα χειρουργείο είναι να υπάρχει σωστή αναπνοή, αρμονία στο πρόσωπο, με φυσιολογική κίνηση κατά την ομιλία και τους μορφασμούς και η μύτη να συμβαδίζει με το φύλο, την ηλικία και την προσωπικότητα του ατόμου.

Η μοναδικότητα του Exelixis Medical Institute

Οι ασθενείς ερχόμενοι σε εμάς συνειδητοποιούν με ακρίβεια το τι μπορούν να περιμένουν από τη δική τους ρινοπλαστική επέμβαση.

Ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος με Εξειδίκευση στη Ρινοπλαστική & Πλαστική Χειρουργική προσώπου, αναγνωρισμένος από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις ρινοπλαστικής.

Πριν το χειρουργείο ρινοπλαστικής

 • Πραγματοποιείται σωστή και πλήρης εξέταση για το απαιτητικό χειρουργείο της πλαστικής στη μύτη σας.
 • Μόνο στο Exelixis MI μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής σας σε 3d απεικόνιση με το ειδικό σύστημα τρισδιάστατης προσομοίωσης πλαστικής στη μύτη.
 • Στο Exelixis MI με την On-line προετοιμασία χειρουργείου και τον σχεδιασμό Medical tourism εξυπηρετούμε ασθενείς όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο καθώς και από χώρες του εξωτερικού.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

 • Η νέα τεχνική ρινοπλαστικής με υπερήχους Diamond Rhinoplasty, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Εξειδικευμένο Ωρλ. Ρινοπλαστικό  Δρ. Μοιρέα και δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να κάνει γλυπτική στα οστά αποφεύγοντας τις οστεοτομίες, δηλαδή το σπάσιμο των οστών.
Αναγνωρισμένος ως Εxpert στη ρινοπλαστική με υπερήχους ο Δρ. Μοιρέας συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια του εξωτερικού εκπροσωπώντας την ελληνική ρινοπλαστική χειρουργική κοινότητα

Μετά το χειρουργείο

 • Μετά από το χειρουργείο ρινοπλαστικής δεν υπάρχει καθόλου πόνος.

Προσπαθώντας να απαντήσουμε σε ερωτήματα που γίνονται συνήθως από τους ασθενείς μας συγκεντρώσαμε και σας παραθέτουμε απλές μετεγχειρητικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν μετά τη ρινοπλαστική επέμβαση.

Ρινοπλαστική Κόστος & Τελική τιμή ρινοπλαστικής επανεπέμβασης

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις τιμές ρινοπλαστικής ; Ποιο είναι το τελικό κόστος επαναληπτικής ρινοπλαστικής επέμβασης; Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει η πληρωμή στο κέντρο μας;

Η τιμή revision ρινοπλαστικής επέμβασης εξαρτάται από τη δική σας ξεχωριστή περίπτωση. Διαβάστε αναλυτικά σχετικά με τις τιμές επανορθωτικής ρινοπλαστικής.

Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 16 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα